به گزارش خبرنگار نامی پرس ، علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جریان دید و بازدید نوروزی با همکاران این سازمان ضمن تبریک سال جدید، بیان کرد: جهش تولید رمز پیشرفت کشور است و باید توجه داشته باشیم که جهش به معنی پایداری در روند تولید نیست بلکه باید با همت مضاعف چندین قدم جهشی به سمت افزایش تولید در کشور داشته باشیم و در این زمینه سازمان حفاظت محیط زیست پشتوانه اصلی جهش تولید در کشور است.

   وی گفت: سال گذشته خانه های محیط زیست را در سراسر کشور راه اندازی کردیم و امسال در تلاش هستیم تا کیفی سازی این مجموعه ها را در دستور کار قرار دهیم زیرا معتقدیم که گره های محیط زیستی در شهرها و مناطق مختلف به دست این مجموعه ها باز می شود.

   رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره جنایت های رژیم کودک کش صهیونیستی در غزه مظلوم، تصریح کرد: آنچه که امروز در غزه مقتدر می گذرد بزرگترین تجلی مقاومت است و اتفاقات روزهای اخیر نیز نشان می دهد که دشمن در مرحله خودکشی قرار گرفته است.
 

به گزارش خبرنگار نامی پرس ، نرجس شهمیری رئیس دبیرخانه شورایعالی حفاظت محیط زیست در تشریح فعالیت های این دبیرخانه بیان داشت: شورایعالی حفاظت محیط زیست به عنوان عالی ترین مرجع رسیدگی به مسایل حوزه محیط زیست نقش مهم و ارزنده ای در تصمیم سازی و سیاستگذاری را در این حوزه دارا می باشد.
وی افزود: از ابتدای شروع فعالیت دولت سیزدهم، شورایعالی حفاظت محیط زیست 3 جلسه با حضور ریاست محترم جمهور و معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در راستای وظایف و اختیارات خود مطابق قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و قانون شکار و صید و همگام با سیاست های دولت مردمی گامهای مهمی برداشته است که برگزاری این 3 جلسه در طول این مدت نشان دهنده توجه ویژه دولت مردمی و انقلابی سیزدهم به مسایل و مشکلات حوزه محیط زیست است.

   رئیس دبیرخانه شورایعالی حفاظت محیط زیست تاکید کرد: در این راستا شورایعالی حفاظت محیط زیست در برگزاری جلسات فوق 13 دستور کار و مصوبات مهم و اثر گذار از جمله تصویب و ابلاغ "دستور العمل تعیین حدود و تشخیص حد تبدیل پسماندهای ویژه و عادی به یکدیگر " ، "تصویب ضوابط مدیریت پسماندهای دریایی" ، "ارتقاء سطح حفاظتی 13منطقه "و اصلاح و بازنگری 16 منطقه برای استفاده در طرح های توسعه ای و عمرانی از مناطق حفاظت شده" در راستای اجرای مصوبات سفرهای استانی دور اول و دوم ریاست محترم جمهوری ، "بازنگری طرح های هادی روستایی واقع در مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان در جهت رفع مشکلات مردم روستایی در 50 روستا " ، بروز رسانی تعرفه خدمات آزمایشگاهی که از سال 1397 مغفول مانده و ارائه گزارش از ارزیابی عملکرد دستگاه های مسئول در قانون هوای پاک به همراه آسیب شناسی عدم اجرای تکالیف پیش بینی شده مورد رسیدگی قرار گرفت .

   وی از آمادگی برای برگزاری چهارمین جلسه شورایعالی حفاظت محیط زیست در فصل بهار سالجاری، با ارائه 6 دستور کار خبر داد و تصریح کرد: تعیین بهای جانوران وحشی از لحاظ مطالبه ضررو زیان، سند فرابخشی برای نجات یوزپلنگ آسیایی، ارتقاء سطح حفاظتی 6 منطقه، اصلاح و بازنگری و اجرای پروژه ها 5 منطقه، ارجاع کار سیستمی و پایش خود اظهاری در پایش آلاینده های واحد های مشمول خود اظهاری و بروز رسانی تعرفه های آزمایشگاه های جهت آزمایشگاه های معتمد سازمان حفاظت محیط زیست از جمله موارد مطروحه در جلسه آینده خواهد بود.

به گزارش خبرنگار نامی پرس ، محمدرضا اشرف زاده مدیر دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست در این خصوص بیان داشت: بطور کلی، حفظ ذخایر ژنتیکی در حوزه های مختلف به ویژه حفاظت از تنوع زیستی، سلامت و بهداشت، امنیت اقتصادی و امنیت غذایی اهمیت ویژه ای دارد.

    وی گفت: حداقل 40 درصد اقتصاد جهان و 80 درصد نيازهاي بشر وابسته به ذخاير ژنتيكي و مشتقات زيستي است. در عصر حاضر، افزایش جمعیت جهان، افزایش خطرات محیط زیستی مانند افزایش دمای کره زمین و تشدید خشکسالی ها و شیوع بیماری های نوپدید و واگیردار و دیگر موارد مشابه، امنیت غذایی، سلامت و بهداشت جامعه را به شدت تهدید می کنند. از اینرو بدون شک یکی از راههای اصلی برون رفت از این بحران های جدی، توجه به ظرفیت ها و قابلیت های ذخایر ژنتیکی است.

   او افزود: تنوع ذخایر ژنتیکی و زیستی یک کشور می تواند توانایی مقابله در برابر تهدیدات زیستی را افزایش دهد. در حقیقت، هر چه تنوع درون گونه ای و برون گونه ای بیشتر باشد، احتمال وجود صفات و ویژگیهای خاص برای تحمل شرایط سخت آتی بیشتر خواهد بود.

   مدیر دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: علاوه بر کاربرد رویکردهای ژنتیکی در حفاظت از گونه های بومی/اندمیک و در خطر انقراض یک کشور، کشف و شناخت ویژگی‌های ژنومی گونه‌های بیگانه مهاجم، به عنوان یکی از پنج عامل اصلی تهدید تنوع زیستی جهان، اهمیت زیادی داشته و نقش مهمی در پیش‌بینی درست رفتار تهاجمی این گونه‌های بیگانه دارد.

   اشرف زاده اضافه کرد: تاکنون ژنوم بیش از 100 گونه بیگانه مهاجم توالی‌یابی شده و در پایگاه‌های داده‌ای تخصصی به ثبت رسیده‌اند. با توجه به اهمیت موضوع، به تازگی، پایگاه داده‌ای تهاجم (InvasionDB)، به عنوان یک پایگاه داده‌ای ژنوم گونه‌های بیگانه مهاجم معرفی شده است. در این زمینه، نمونه‌برداری دی‌ان‌ای محیطی (Environmental DNA  یا eDNA)، از یک سو به عنوان یک ابزار بسیار ارزشمند به منظور حفاظت از گونه های در خطر انقراض به شمار می رود و از سوی دیگر یک ابزار مهم در پایش و واکنش سریع در برابر معرفی گونه‌های بیگانه مهاجم است. بنابراین، توجه به جنبه های مختلف و استفاده از ابزارها و فناوری های نوین در حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور اهمیت ویژه ای دارد.

   وی تاکید کرد: کشور ايران به دلیل شرایط جغرافیایی و موقعیت استراتژیک در بین زون های زیست جغرافیایی جهان، برخورداری از تنوع اقلیمی، پوشش دادن دو گستره بزرگ از کانون های داغ تنوع زیستی جهان (مناطق دارای تنوع زیستی قابل توجه در سطح جهان)، وجود منابع آبی عظیم دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب، از ذخایر ژنتیکی خیره کننده ای برخوردار است. به رغم برخی کمبودها، با توجه به ذخایر ژنتیکی غنی کشور در صورت مدیریت و بهره مندی صحیح از فناوری های نوین و هماهنگی و همکاری متقابل بین دستگاه های مسئول، فرصتی مناسب برای حفاظت و بهره برداری پایدار از  این ذخایر ارزشمند را خواهیم داشت.

   او افزود: اولین گام در حفاظت از منابع و دارایی های زیستی، کسب شناخت کمی و کیفی مناسب از این دارایی ها است. به عنوان مثال، باید بدانیم که ذخایری ژنتیکی کشور دارای چه ویژگی هایی هستند؟ پراکنش جغرافیایی ذخایر ژنتیکی کشور چگونه است؟ علي‌رغم تلاش‌هاي گسترده ای که تاکنون صورت گرفته است، هنوز شناخت مدوني از موجودی ذخایر ژنتیکی كشور وجود ندارد.

   وی گفت: یکی دیگر از گام های اساسی در زمینه حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور، تدوین و تصویب قوانین و مقررات مناسب است که در این خصوص قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور در سال 1397 ابلاغ شده است. حفاظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش به استناد قوانین و اسناد بالادستی، از جمله قانون یاد شده، یکی از وظایف مهم سازمان حفاظت محیط زیست محسوب می شود. شناسایی، نگهداری، ثبت، پایش و احیای منابع ژنتیکی حیات وحش کشور و دانش سنتی مرتبط با آن، استیفای حقوق ملی و صیانت از آن در سطح داخلی و بین المللی، ارتقای آگاهی های عمومی و دانش تخصصی مربوط، شناسایی عوامل تهدید کننده، پیشگیری و به حداقل رساندن تهدیدهای متوجه ذخایر ژنتیکی حیات وحش کشور از جمله وظایف قانونی سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه حفاظت از منابع ژنتیکی حیات وحش کشور هستند. در همین راستا و به منظور انجام تکالیف قانونی سازمان به نحو مطلوب، اقدامات ذیل در دستور کار قرار دارد:

-  تجدیدنظر و به روز رسانی در برنامه ریزی های بانک ژن ستاد و شش بانک ژن استانی به عنوان بانک های ژن موازی و ارتقای کمی و کیفی آنها
- تدوین، به روز رسانی و ابلاغ دستورالعمل های مرتبط با قوانین و اسناد بالادستی
- تهیه نقشه ژنتیکی گونه های در تهدید حیات وحش کشور
- غنی سازی بانک های ژن از نظر تعداد و پراکنش جغرافیایی نمونه های زیستی و غنای گونه ای
-  فراهم نمودن زیرساخت های لازم جهت ایجاد و تکمیل سامانه های اطلاعاتی، به منظور ساماندهی داده ها و اطلاعات منابع ژنتیکی در حوزه حیات وحش
- برنامه ریزی و اقدام در خصوص استفاده از فناوری ها و رویکردهای نوین در حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی نظیر کاربرد هوش مصنوعی
- ارزیابی و اقدام در زمینه فراهم نمودن زیرساخت های لازم به منظور ایجاد بانک سلولی گونه های در معرض خطر در سازمان حفاظت محیط زیست
- تنویر افکار عمومی و تقویت دانش تخصصی در زمینه حفاظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش
- تقویت ارتباط با سازمان های مسئول، دانشگاه ها، انجمن ها و مراکز علمی پژوهشی در زمینه حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی حیات وحش
- با توجه به جایگاه مهم ذخایر ژنتیکی در توسعه و تعالی کشور و مسئولیت سنگین ما در برابر نیازهای حیاتی نسل های امروز و آینده، همکاری و تعامل تمام دستگاه های ذیربط در حفاظت و پاسداری از این نعمت های الهی بسیار حائز اهمیت است.

به گزارش خبرنگار نامی پرس ، طی شنیده شدن صدای شلیک در یکی از نواحی این پارک، مأمورین یگان حفاظت به گشت و بازرسی و  صعود به ارتفاعات اقدام و دراین خصوص یک نفر متخلف شکار و صید را دستگیر کردند. در ادامه با تشکیل پرونده تخلف،  پیگیری از طریق مرجع انتظامی انجام خواهد شد.

   گفتنی است به منظور شناسایی محل اختفای متخلف و دستگیری وی، از دو قلاده سگ ردیاب استفاده گردید.

به گزارش خبرنگار نامی پرس ، متخلفینی در حین برداشت غیر قانونی خاک و شن از مراتع پارک ملی موته توسط مأمورین یگان حفاظت این پارک شناسایی شدند و پس از تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شدند.

   گفتنی است در این عملیات که مورخ 7 فرودین ماه طی گشت و کنترل نوروزی محیط بانان صورت گرفت، یک دستگاه لودر و دو دستگاه کامیون توقیف شد.

به گزارش خبرنگار نامی پرس ، نوآوری و فناوری نظارت بر جنگل ها را متحول کرده است و کشورها را قادر می سازد تا جنگل های خود را به طور موثرتری ردیابی و گزارش دهند. در مجموع 13.7 میلیارد تن کاهش یا افزایش انتشار دی اکسید کربن از جنگل به کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا از طریق نظارت شفاف و نوآورانه جنگل گزارش شده است.
 
   شعار روز جهانی جنگل‌ها در سال 2024 : جنگل‌ها و نوآوری؛ راه‌حل‌های جدید برای جهانی بهتر است.
 
   نبرد با جنگل زدایی نیازمند پیشرفت های فناوری جدید است. با از بین رفتن 10 میلیون هکتار سالانه به دلیل جنگل زدایی و تقریباً 70 میلیون هکتار تحت تأثیر آتش سوزی، این نوآوری ها برای سیستم های هشدار اولیه، تولید کالاهای پایدار و توانمندسازی مردم بومی از طریق نقشه برداری زمین و دسترسی به منابع مالی آب و هوا ضروری هستند.

   علاوه بر این، کمک به حفاظت از اکوسیستم ها از جمله تلاش‌ها در جهت احیای جنگل، می‌تواند به طور قابل توجهی به حفظ و بهبود آب و هوا و افزایش امنیت غذایی کمک کند و در عین حال محصولات چوبی پایدار را افزایش دهد و همزمان با ترویج این محصولات، امنیت غذایی را افزایش دهد.

تسریع نظارت نوآورانه برای جنگل ها

   کاهش جنگل‌زدایی و تخریب جنگل‌ها و احیای و مدیریت پایدار آن، مسیرهای حیاتی برای دستیابی به اهداف جهانی 2030 است. علیرغم کاهش سرعت جنگل زدایی، بیش از 420 میلیون هکتار از جنگل ها از سال 1990 ناپدید شده اند و سالانه 10 میلیون هکتار از بین رفته اند.

   برای مقابله با این چالش‌ها، فائو و بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی مشترکاً AIM4Forests را راه‌اندازی کرده‌اند، یک برنامه پنج ساله که هدف آن افزایش نظارت بر جنگل‌ها از طریق فناوری‌های مدرن، نوآوری‌های فنی و استفاده از داده‌های فضایی و سنجش از دور است.

تاریخچه:

   مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2012 روز 21 مارس را به عنوان روز جهانی جنگل ها اعلام کرد تا از اهمیت انواع جنگل ها تجلیل و آگاهی یابد. کشورها تشویق می شوند تا تلاش های محلی، ملی و بین المللی را برای سازماندهی فعالیت های مربوط به جنگل ها و درختان، مانند کمپین های کاشت درخت، انجام دهند.

   سازمان دهندگان مجمع سازمان ملل متحد در جنگل ها و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) با همکاری دولت ها، مشارکت مشارکتی در جنگل ها و سایر سازمان های مرتبط در این زمینه هستند.

   به گزارش خبرنگار نامی پرس ، حسن اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در تشریخ اقدامات انجام یافته در طول سال گذشته در این معاونت اظهار داشت: در سال 1402 پنج تفاهم نامه در راستای مشارکت مردم و جوامع محلی در حفاظت از تنوع زیستی امضاء شده و بدین ترتیب بالغ بر 14 نفر همیار بخش خصوصی به نیروهای حفاظتی زیستگاههای یوزپلنگ اضافه شدند.

   وی افزود: برگزاری اولین نشست ملی پیرامون راهکارهای پیشگیری و مقابله با قاچاق حیات وحش و تشکیل کمیته داخلی و بین دستگاهی مبارزه با قاچاق حیات وحش برای هم افزایی بین دستگاه‌ها از جمله اقدامات مهم در حوزه کاهش تهدیدهای تنوع زیستی بود.

   اکبری با اشاره به اهمیت احیاء جمعیت های آسیب دیده حیات وحش، افزود: آهوی ایرانی بعد از چندین دهه به دشت مغان در استان اردبیل معرفی مجدد شد و جمعیت گورخر ایرانی در پارک ملی کویر با انتقال بالغ بر 14 رأس گور خر از پارک ملی خبر کرمان و منطقه توران از نظر ژنتیکی تقویت شد.

   معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: در راستای احیاء جمعیت گوزن زرد 22 رأس گوزن زرد ایرانی از سایت های تکثیر دشت ناز ساری و سایت ایلام به سایت های جدید در اردبیل و خوزستان و همچنین پارک ملی دز و تعدادی نیز به جنگل میان کتل در استان فارس منتقل شدند.

   معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: رتبه بندی 25 باغ وحش کشور برای اولین بار و تعیین منزلت بالغ بر 250 منطقه تحت مدیریت پس از صدها ساعت کار کارشناسی از دیگر اقدامات معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی در سال 1402 بود.

   اکبری افزود: تعداد 30 منطقه با تصویب شورای عالی محیط زیست اصلاح، بازنگری و یا ارتقاء سطح حفاظتی یافتند همچنین 9 واحد قرنطینه و مرکز درمان یا نگهداری موقت حیات وحش در 9 استان ایجاد شد و بالغ بر 290 رأس یا قلاده جانور وحشی پس از درمان و بازپروری در مرکز پردیسان، به طبیعت بازگردانده شدند.

   وی اظهار داشت: از گونه های یوزپلنگ و خرس قهوه ای سلول های زنده کشت داده شده و در بانک ژن مرکز ملی ذخائر ژنتیکی ذخیره سازی شد و بیش از 11 هزار نمونه موزه ای ( سنگ و کانی، فسیل ، نمونه های جانوری و گیاهی و غیره) در موزه ملی تاریخ طبیعی مطالعه، شناسایی و ساماندهی شدند.

   معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: برای اولین بار، بالغ بر 400 پرونده خسارت حیات وحش به مزارع و دام های اهلی تکمیل و پرداخت خسارت از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی انجام پذیرفت و 15  مرکز تکثیر و پرورش، پارک وحش و کارگاه تاکسیدرمی در سال 1402 مجوز تأسیس گرفتند و زمینه اشتغال در این زمینه فراهم شد.

   اکبری به راه اندازی سامانه پایش تصویری در 10 استان اشاره کرد و بیان داشت: با افزایش تجهیزات انفرادی اطفاء حریق و با جلب مشارکت جوامع محلی ، میزان آتش سوزی عرصه های طبیعی در مناطق چهارگانه نسبت به میانگین 10 ساله نزدیک به 50 درصد کاهش یافت.

   به گزارش خبرنگار نامی پرس ، کاشت نهال در بخش های مختلف این پارک در راستای اجرای کاشت یک میلیاد نهال به اجرا درآمد.

   این اقدام با همکاری و برنامه ریزی رئیس، تهیه نهال از اداره منابع طبیعی شهرستان گلپایگان با مشارکت محیط بانان و همکاران پارک ملی موته و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گلپایگان جهت غرس نهال ها  مورخ ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۲ انجام شد.

   گفتنی است برای این برنامه از نهال های سازگار و غیرمهاجم استفاده شده است.

   به گزارش خبرنگار نامی پرس ، به دنبال اقدام به شکار غیر مجاز یک آهو در محدوده‌ پارک ملی کلاه قاضی در روز گذشته توسط راکبین موتورسیکلت، پس از رصد اطلاعاتی متخلفین مذکور و شناسایی، ضمن کسب مجوز لازم از مقام قضایی در بازرسی از سکونتگاه آن ها در معیت پرسنل انتظامی شهرستان جرقویه، اجزای حیوان شکار شده و یک قبضه سلاح شکاری کالیبر ۱۲ غیر مجاز به همراه مهمات مربوطه کشف و ضبط گردید.

   از آنجایی که مسئولیت قانونی یگان حفاظت محیط زیست شناسایی و برخورد قانونی با متخلفین شکار و صید و جلوگیری از هرگونه شکار و صید غیر مجاز و تخریب محیط زیست می باشد،بر اساس قانون شکار و صید و سایر قوانین موضوعه برخورد قانونی لازم با متخلفین این حوزه از طریق مراجع قضایی به عمل خواهد آمد
.

   به گزارش خبرنگار نامی پرس ، جلسه کارگروه مدیریت پسماند شهرستان با هدف بررسی مشکلات و معضلات زیست محیطی عدم دفع صحیح پسماند با حضور اعضا تشکیل شد. 
   نحوه دفع اصولی پسماندهای شهری و روستایی، پسماندهای پزشکی، صنعتی، نخاله های ساختمانی و پاکسازی مبادی ورودی شهرها و روستاهای شهرستان اردستان در آستانه ورود به سال جدید از اهم موضوعات مورد بررسی کارگروه بود.

صفحه6 از9
این وب سایت برای ارائه سرویس های خود از کوکی استفاده می کند. کوکی ها برای عملکرد بهتر سایت از قبل تنظیم گردیده اند. More details…