به گزارش خبرنگار نامی پرس ، عباس علی آبادی در سفر به اصفهان و پس از بازدید از پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان اظهار داشت: این پروژه بزرگ برای تأمین آب صنعت در دست اجرا است.
وی افزود: این پروژه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که در روند اجرای آن آب از جنوب به فلات مرکزی منتقل خواهد شد.
وزیر صمت تصریح کرد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته این پروژه تا نیمه اول سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
وی با بیان اینکه همه ظرفیت‌ها برای بهره برداری از پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان بسیج شده است، ابراز داشت: تاکنون ۲۰۰ کیلومتر از مسیر این پروژه لوله‌گذاری شده است، در مبدأ و مقصد مخازن بزرگ در حال احداث است.
علی آبادی با بیان اینکه ۳۰۰ کیلومتر از لوله گذاری فاز اول خط انتقال آب دریای عمان به استان اصفهان باقیمانده است، اضافه کرد: شرکت‌های سرمایه‌گذار در این پروژه از جمله فولاد مبارکه و ذوب آهن و سایر سهامداران همکاری خوبی را داشتند و من نیز قول می‌دهم با همه توان پیگیری این پروژه را تا زمان بهره برداری کامل انجام دهم

قانون کار در سال 1970 تصویب شد و بخشی تحت عنوان «حق دانستن» در آن گنجانده شد؛ با این شرح که کارگران و کارکنان حق دارند از خطرات و مشکلات محیط کارشان آگاه باشند و این موارد باید توسط کارفرمایان به آگاهی کارکنان برسد. با توجه به رقابت کشورهای صنعتی در دهه‌های اخیر، پرداختن به موضوعات ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست به یکی از اولویت‌های اصلی در کسب‌وکارهای امروزی تبدیل شده است و توجه به نیروی انسانی به‌عنوان سرمایه یک سازمان با هدف بهبود فرایندهای کاری در زمره اصلی‌ترین مسائل مدیریت‌های اقتصادی قرار گرفته است. در سال‌های اخیر، تلاش‌های فراوانی جهت شناخت دلایل به‌وجودآورنده سوانح در صنایع مختلف صورت گرفته است. پیش از این اعتقاد بر این بوده که بیشتر حوادث ناشی از بی‌دقتی یا بی‌کفایتی افراد در انجام کارهاست، اما این استدلال درستی نیست.
نتایج تحقیقات نشان می‌دهد انسان فقط آخرین حلقه از زنجیره‌ای است که باعث ایجاد حادثه می‌شود. نمی‌توان با تغییر دادن افراد از سوانح جلوگیری کرد، تنها می‌توان با شناسایی عوامل به‌وجود‌آورنده یک سانحه از آن پیشگیری کرد. ازآنجاکه بزرگ‌ترین تهدیدهای ایمنی از مسائل سازمانی سرچشمه می‌گیرند، ایمن‌سازی سیستم نیازمند عملکرد سازمانی است. ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست از مهم‌ترین مسائلی است که هر فرد در محیط کار و زندگی خود باید به آن توجه کند.
 حسین مدرسی‌فر مدیر بهداشت حرفه‌ای، ایمنی و محیط‌زیست (HSE) فولاد مبارکه در برنامه این هفته برنامه رادیو فولاد به تشریح اهمیت ایمنی و برخی دستاوردهای فولاد مبارکه در این زمینه پرداخته است که با هم پی می‌گیریم:

در شرایط فعلی فولاد مبارکه از جهت ایمنی و بهداشت حرفه‌ای و محیط‌زیست نسبت به بقیه رقبای خود در ایران و جهانی چه شرایطی دارد؟
نیروی انسانی بزرگ‌ترین سرمایه هر سازمان است و این یک شعار نیست. موضوعات مربوط به ایمنی کارکنان طبق قوانین ماده 89 و 90 کار صراحتاً ابلاغ شده و ما خود را در قبال آن مسئول می‌دانیم. جهت نیل به این هدف و رعایت این قوانین و مقررات، در هر سازمان طی فرایندی، واحدها و افرادی هستند که مسئول این حوزه را بر عهده دارند.
در فولاد مبارکه این مأموریت بر عهده واحد HSE است. در این راستا، ما در فولاد مبارکه مقررات خاصی را برای اجرای این دستورالعمل و پایش آن عملیاتی کرده‌ایم. جهت رسیدن به هدف فقط تدوین مقررات کافی نیست و باید دید این مقررات چقدر در سازمان نهادینه می‌شود و چقدر به آن عمل می‌گردد. ما تقریباً 15 سال است برنامه‌هایی داریم که طبق آن عمل می‌کنیم و امسال سال دوم برنامه پنج‌سالۀ سوم ماست، با نیم‌نگاهی به اینکه بدانیم بقیه رقبای ما چه فعالیت‌هایی در این زمینه انجام داده‌اند و برای بهبود آن چه برنامه‌هایی دارند.
فولاد مبارکه عضو انجمن جهانی فولاد است و برنامه‌های خود را در این زمینه براساس الگوهای جهانی و نوآوری‌هایی که بر اساس مقتضیات شرکت لازم‌الاجرا می‌داند انجام می‌دهد.
برنامه‌ها و اقدامات شرکت در این زمینه طی سال‌های قبل همواره رو به بهبود و تعالی بوده و نتایج خوبی در پی داشته است. از شیرین‌ترین دستاوردها عدم وقوع حادثه برای همکاران است. در میان اعضای این انجمن، فولاد مبارکه تقریباً یک رکورد بی‌سابقه در شدت حوادث دارد. منظور حوادث ناتوان‌کننده است. در سال 93 ما رقم 0.01 درصد را در این زمینه به دست آوردیم که تقریباً یکی از کمترین ضریب شدت‌ها در دنیاست و تابه‌حال هم حفظ شده است. سال گذشته این عدد نزدیک 0.018 بود و یکی از سال‌های موفق در زمینه ایمنی بود. شاخص دیگر، ضریب تکرار حوادث است که نشان می‌دهد در فولاد مبارکه چقدر حادثه اتفاق می‌افتد. در این بخش نیز به عدد 0.89 رسیده‌ایم که کمتر از سایر فولادسازان و بسیار خوب است. این دستاورد در تاریخ بهره‌برداری فولاد مبارکه کمترین عدد به حساب می‌آید. حفظ و ارتقای این اعداد و نهایتاً رسیدن به حادثه صفر از اهداف ماست.

در سال 1401 وضعیت اعداد حوادث به چه صورت بوده است؟
اگر نمودار حوادث فولاد مبارکه را مشاهده کنید، حالت پرت شدن از کوه وجود دارد و یک شیب نزولی خوبی داشته است. اکنون به شرایطی رسیده‌ایم که بهبود دادن واقعاً سخت است. بااین‌حال هر سال نسبت به سال قبل شرایط بهتری داشته‌ایم و اعداد روند نزولی داشته است.

برای تسهیل گزارش همکاران به‌منظور کاهش حوادث و ریسک خطر در مدیریت شما چه راهکارهایی وجود دارد؟
ما با الگوبرداری از شرکت‌های خارجی، مقوله جدیدی طرح کرده‌ایم به نام «ایمنی روانی». این کلیدواژه می‌گوید ایمنی صرفاً نداشتن حادثه نیست، ایمنی فضایی است که برای کارکنان ایجاد می‌شود تا بتوانند بدون لکنت و به‌راحتی مشکلات خودشان را مطرح و در زمینه ایمنی با ما مشارکت کنند؛ اینکه کسی نخواهد آن‌ها را شماتت یا بازخواست کند و آن‌ها بدون دغدغه صحبت کنند.
سال گذشته برخی اقدامات زیربنایی برای استقرار این موضوع انجام شد و سال 1402 این سیستم استقرار خواهد یافت و عبارت جدید «ایمنی روانی» در فولاد مبارکه جاری و ساری می‌شود. ما این موضوع را در فولاد مبارکه ارزیابی خواهیم کرد و وضعیت مدیریت‌هایی را که در این زمینه ذی‌نفع هستند گزارش خواهیم داد. به نظر می‌رسد با استقرار این سیستم در زمینه ایمنی و بهداشت، مشارکت فوق‌العاده‌ای بین همکاران ایجاد شود و بتوانیم سال‌های آینده به نتایج خوبی ازجمله بهبود مستمر دست یابیم.
فولاد مبارکه در بسیاری از زمینه‌ها ازجمله تولید و ایمنی به بلوغ رسیده است. امیدواریم با توجه به این بلوغ سازمانی و مشارکت کارکنان در زمینه ایمنی، رویکردهای جدید نیز به نحو احسن در سازمان نهادینه شود.

دستاوردهای حوزه ایمنی فولاد مبارکه در جریان پاندمی کرونا چه بود؟
کووید 19 و مسائل پیرامون آن تجربه‌ای ارزشمند برای فولاد مبارکه بود. قوانین و مقررات در فولاد مبارکه برای همه افرادی است که با فولاد مبارکه همکاری دارند و صرفاً شامل کارکنان نمی‌شود. ابتدا شیفت‌های روز کار در ایام عید تعطیل شدند. در ادامه، رستوران‌ها که محل تجمع کارکنان و پایگاه اصلی انتشار ویروس بود تعطیل شد. پس از آن، برای شناسایی مبتلایان، عملیات تست‌گیری را آغاز کردیم که در نوع خود بی‌نظیر بود، تاجایی‌که طی 5 روز از حدود 26 هزار نفر تست گرفته شد. خوداظهاری‌ها از حالت دستی به سیستمی ارتقا یافت. هر هفته کمیته بحران تشکیل می‌شد. تجارب ارزشمندی به دست آمد که در قالب کتابچه چاپ و منتشر شد تا نسل‌های آینده هم بدانند فولاد مبارکه در این زمینه چه اقدامات مؤثری انجام داده است. برخی مواقع 70 درصد تست‌ها مثبت می‌شد. به لطف خداوند راهکارهای جدیدی پیاده می‌شد که در نوع خود بی‌نظیر بود. اقدامات و دستاوردهای موفقیت‌آمیز شرکت حتی برای سایر فولادسازان جهانی به الگو تبدیل گردید. در جلسه‌ای که در انجمن جهانی فولاد داشتیم، چندین شرکت به خاطر به اشتراک گذاشتن همین تجارب از فولاد مبارکه قدردانی کردند. به‌عنوان اولین شرکت، فرایند واکسیناسیون را ابتدا برای کارکنان و سپس برای خانواده‌های آن‌ها آغاز کردیم و توانستیم در کنار سایر اقداماتی که در شهرها اجرا شد از این بحران سخت عبور کنیم.

برای پیشگیری از فرسودگی‌های شغلی چه مواردی را پیش‌بینی کرده‌اید؟
آمارهای جهانی نشان می‌دهد بیماری قلبی عروقی و استرس از مهم‌ترین عواملی هستند که زندگی انسان‌ها را به مخاطره می‌اندازند. اضطراب و افسردگی، کاهش بهره‌وری و افول سازمان‌ها را در پی دارد. امسال نظام سلامت در شرکت استقرار می‌یابد و در کنار ایمنی روانی به این مقوله به‌شدت خواهیم پرداخت. برای ارتقای شرایط ایمنیِ روحی و روانی کارکنان برنامه‌های زیادی تدارک دیده شده است که مطمئناً در سلامت همکاران و ارتقای بهره‌وری سازمان مؤثر خواهد بود.

به گزارش خبرنگارنامی پرس / مهدی کوهی مدیرعامل ذوب آهن اصفهان در این نشست گفت : توازن در زنجیره تولید فولاد کشور از بخش معدن تا ارائه محصول نهایی به بازار های داخلی و صادراتی به راهبرد مشخص و مدون نیاز دارد، متاسفانه به ویژه بخش اکتشاف به عنوان یکی از حلقه های اصلی این زنجیره همراستا با بخش تولید فولاد، رشد نداشته است و این موضوع سبب شده واحدهای فولادی کشور برای تامین پایدار مواد اولیه مورد نیازشان با چالش های بسیاری مواجه باشند.

راهبردهای معدنی ذوب آهن اصفهان با جدیت تمام دنبال می شود

وی ادامه داد : واگذاری پهنه های معدنی به شرکت های واجد شرایط و دارای اهلیت، شرایط را برای تامین مواد اولیه فولادی ها تا حدودی بهبود بخشید و البته هنوز این مقوله استراتژیک جای کار فراوان دارد. در این رویکرد، ذوب آهن اصفهان در یک مزایده رسمی پروانه بهره برداری معدن ققنوس را در اختیار گرفت، البته این معدن حدود ۲۰ درصد از مواد اولیه مورد نیاز کارخانه را تامین می کند لذا برای عملیاتی نمودن تدابیر سال ۱۴۰۲ که از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان «مهار تورم،رشد تولید» ابلاغ شده است، این مجتمع عظیم صنعتی راهبردهای مناسبی در بخش معدن تعریف نموده که با جدیت تمام آنها را به پیش می برد.

 

هم افزایی ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه کاهش قیمت تمام شده بیشتر را رقم می زند

مهدی کوهی تصریح کرد : ذوب آهن اصفهان و مجتمع فولاد مبارکه در بخش های مختلف مانند حمل و نقل و تامین انواع یوتیلیتی ها با توجه به اینکه در یک محدوده جغرافیایی قرار دارند، می توانند هم افزایی بسیار خوبی داشته باشند که این رویکرد بر کاهش قیمت تمام شده بیشتر در هر دو شرکت نیز تاثیر شایان توجهی دارد.

 

ذوب آهن اصفهان یک سرمایه ملی بسیار بزرگ برای ایران اسلامی محسوب می شود

محمدیاسرطیب نیا مدیرعامل مجتمع فولاد مبارکه نیز گفت: از دوران حضورم در بخش های مختلف کارخانه ذوب آهن اصفهان خاطرات بسیار زیادی دارم و امیدوارم این اولین تولید کننده فولاد در کشور بتواند با فائق آمدن بر چالش ها و محدودیت ها با ظرفیت کامل تولید داشته باشد و در این زمینه ما آماده هر گونه همکاری هستیم.

وی بیان کرد: ذوب آهن اصفهان یک سرمایه ملی بسیار بزرگ برای ایران اسلامی محسوب می شود و بسیاری از دستاوردهایی که در صنعت فولاد کشور و حتی در فولاد مبارکه عملیاتی شده است، ثمره دانش و تجربیاتی است که بخش اصلی آن در ذوب آهن اصفهان شکل گرفته است.

 

مدیرعامل مجتمع فولاد مبارکه خاطرنشان کرد : با شناختی که بنده از ذوب آهن اصفهان دارم این کارخانه بزرگ در بخش های مختلف ظرفیت های بسیار بالایی دارد که انشاا... بالفعل شدن آنها را در آینده نزدیک شاهد خواهیم بود.

طیب نیا اظهار داشت : ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه به لحاظ شیوه تولید متفاوت هستند اما در یک منطقه جغرافیایی قرار دارند و بر اساس نقاط مشترک فراوانی که دارند،می توانند ارزش آفرینی های بسیاری را در دو بُعد ملی و بین المللی ایجاد نمایند.

 

فولاد مبارکه، مشتری چدن مازاد کوره بلند ذوب آهن اصفهان

وی گفت : فولاد مبارکه، مشتری چدن مازاد کوره بلند ذوب آهن اصفهان است و آماده سرمایه گذاری در تولید می باشد که این رویکرد نیز یک زمینه همکاری مشترک برای هر دو شرکت محسوب می شود. در این زمینه جلساتی در گذشته برگزار شد و در حال حاضر نیز دنبال می شود.

گفتنی است در این نشست مقرر گردید کمیته های اختصاصی با محورهایی نظیر تامین یوتیلیتی ها، برنامه ریزی برای ساماندهی اراضی فی ما بین، استفاده از چدن ذوب آهن اصفهان در خط تولید مجتمع فولاد مبارکه و همچنین بهره گیری از ظرفیت های حمل و نقل در شرکت ها تشکیل شود و تصمیم سازی این کمیته ها جهت طرح در جلسه هیات مدیره دو شرکت جهت اخذ مصوبه نهایی مطرح گردد.

شایان ذکر است در این نشست جمعی از معاونین و مسئولین ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه به بیان دیدگاههای خود پرداختند.

 

به گزارش خبرنگارنامی پرس / رسول شفیع‌زاده، مدیر حمل‌ونقل و پشتیبانی گفت:
حمل 22 میلیون تن مواد در زنجیره تولید طی سال 1401
ناحیه حمل‌ونقل و پشتیبانی مأموریت حمل مواد در طول زنجیره تولید را به عهده دارد. در راستای عمل به مأموریت یادشده، حمل ریلی و جاده‌ای مواد اولیه از مبادی تأمین در سراسر کشور تا شرکت، حمل سرباره و محصولات نیمه‌ساخته در طول زنجیره تولید، حمل ضایعات تولید و حمل ریلی محصولات صادراتی توسط واحدهای حمل مواد و محصولات، حمل و فراوری سرباره و حمل جاده‌ای انجام می‌شود.

در سال 1401، رکورد حمل سالانه مواد در طول زنجیره تولید به میزان 22 میلیون تن ثبت شد. از این میزان حدود 15 میلیون تن مواد اولیه، شامل کنسانتره نرمه، زبره، گندله، آهن اسفنجی و بریکت از سراسر کشور به‌صورت ریلی و جاده‌ای حمل شده است. با حمل این حجم از مواد اولیه و ایجاد فضای ذخیره‌سازی مواد در شرکت، زمینه تحقق رکوردهای تولید علی‌رغم محدودیت‌های انرژی فراهم گردید.

در سال گذشته، شاهد ثبت رکوردهای ارزشمندی در حمل سرباره با حمل بیش از 2 میلیون و 200 هزار تن در سال و کاهش توفقات ناشی از حمل سرباره در کوره‌های فولادسازی بوده‌ایم. همچنین در حوزه خدمات حمل صنعتی داخل فنس، رکورد سالانه حمل بیش از 4 میلیون تن مواد در طول زنجیره تولید مشتمل بر مواد اولیه، محصولات نیمه‌ساخته، ضایعات و... به ثبت رسید که علاوه بر برنامه‌ریزی و راهبری مطلوب و ایمن مکانیسم‌ها، نگهداری و تعمیرات بهینه مکانیسم‌ها در تعمیرگاه‌های پاتیل‌بر، ماشین‌آلات دیزلی و لکوموتیو و نگهداری و تعمیرات ریل، ابنیه، علائم و ارتباطات شبکه ریلی داخلی شرکت، نقش کلیدی در تحقق این رکوردها داشته‌اند.

تحقق این رکوردها با تلاش تیمی و منسجم همکاران ناحیه حمل‌ونقل و پشتیبانی، نواحی تولید، خرید مواد اولیه، برنامه‌ریزی و کنترل تولید، فروش و سایر واحدهای مرتبط و همچنین پیمانکاران حمل ریلی و جاده‌ای صورت گرفته است. امید است با همدلی و تلاش مضاعف در سال جدید شاهد پشتیبانی لازم جهت رشد تولید باشیم.

حبیب‌الله قاسمی، سرپرست راهبری راه‌آهن داخلی:
حمل 15 میلیون تن مواد اولیه شامل کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در سال 1401
با استعانت از خداوند متعال و با همت و پیگیری‌های کارکنان واحد حمل مواد اولیه و محصولات و پیرو خبرهای مسرت‌بخش ثبت رکوردهای متعدد و غرورآفرین کارکنان فولاد مبارکه، این واحد توانست در سال 1401 رکورد حمل 15 میلیون تن مواد اولیه (کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی) موردنیاز شرکت را در کارنامه خود ثبت کند. با توجه به افزایش منابع تأمین (حدود 50 مبدأ) در سال گذشته و نوسانات برنامه حمل به‌دلیل محدودیت‌های تأمین و ذخیره‌سازی مواد و عدم استفاده کامل از ظرفیت‌های حمل ریلی، شاهد افزایش حمل جاده‌ای بوده‌ایم و امیدواریم با رفع موانع یادشده و با توجه به مزایای زیاد حمل ریلی، با استفاده حداکثری از ظرفیت شبکه ریلی کشور، حمل ریلی مواد اولیه رشد داشته باشد.

بدیهی است با دست‌یابی به این رکورد ارزشمند و تحقق اهداف حمل فولاد مبارکه، زمینه‌های لازم برای ثبت رکوردهای سایر واحدهای تولیدی نیز مهیا گردیده است.

بی‌شک ثبت رکورد یادشده حاصل حمایت‌های بی‌دریغ مدیریت حمل‌ونقل و پشتیبانی، معاونت بهره‌برداری، مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی، واحدهای خرید مواد اولیه، گروه فنی حمل‌ونقل و پشتیبانی، برنامه‌ریزی، آهن‌سازی، مالی و حسابداری و پیمانکاران توانمند این مجموعه و همچنین پشتیبانی واحدهای داخلی تعمیرگاه لکوموتیو و سیستم علائم و ارتباطات، راهبری و تعمیرات ریل و ابنیه این واحد بوده است. در پایان امیدواریم که با تلاش جمعی و حمایت‌های مسئولین شرکت، شاهد ثبت رکوردهای جدیدی در سال 1402 باشیم.

رحیم خلقی، رئیس واحد حمل و فراوری ســـرباره:
دست‌یابی به رکورد کاهش توقفات حمل سرباره در کوره‌های قوس الکتریکی
به فضل الهی و تلاش همکاران واحد حمل و فراوری سرباره، این واحد توانست در سال 1401 در لبیک به پیام مقام معظم رهبری، به رکورد کاهش توقفات تولید ناشی از حمل سرباره در کوره‌های قوس الکتریکی به میزان 0.03 دقیقه به ازای ذوب دست یابد و با ثبت تعویض تعداد 40970 پاتیل سرباره کوره قوس الکتریکی به میزان 2،234،498 تن سرباره حمل‌شده و تعداد 6095 پاتیل سرباره واحد عملیات ثانویه به میزان بیش از 122،000 تن قراضه بدون حتی یک حادثه جرحی، موفقیت دیگری در واحد سرباره ثبت کند.

دست‌یابی به این رکورد ارزشمند در سایه تحقق اهداف تولید 7.2 میلیون تن تختال در این سال در حالی حاصل شد که واحد حمل و فراوری سرباره با مشکلاتی ازجمله تأمین قطعات مصرفی و یدکی مکانیسم‌های پاتیل‌بر، استهلاک مکانیسم‌های پاتیل‌بر که با توقف تولید همراه است و کمبود نیرو در فرایندهای پشتیبانی و چالش سرریز پاتیل‌های سرباره و تغییر فرایند روبه‌رو بود.

از نتایج دست‌یابی به این رکورد می‌توان به تولید مطابق با اهداف تعریف‌شده و ثبت رکورد تولید روزانه و ماهانه در فولادسازی اشاره نمود. از عوامل تأثیرگذار در دست‌یابی به این موفقیت می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود: حمایت‌های بی‌دریغ مدیران ارشد شرکت، مدیران حمل‌ونقل و پشتیبانی و فولادسازی و ریخته‌گری مداوم از این واحد و حضور مستمر و گرم ایشان در جمع کارکنان که به‌واقع روحیه همکاران را به‌شدت تحت تأثیر قرار داد؛ تلاش بی‌وقفه کارکنان، کارشناسان و همکاران راهبری و تعمیرات واحد سرباره در رسیدن به رکوردی بی‌سابقه در دروان فعالیت شرکت فولاد مبارکه؛ انجام به‌موقع تعمیرات برنامه‌ریزی‌شده و افزایش 23 درصدی آماده‌به‌کاری مکانیسم‌های پاتیل‌بر و همچنین استفاده بهینه از تمام ظرفیت‌های موجود و تلاش در جهت بومی‌سازی و استفاده از پتانسیل‌های درون‌واحدی؛ ایجاد محیط همکاری بسیار صمیمانه بین کارکنان واحد سرباره و کوره‌های قوس الکتریکی.

فرهاد حسینی منجزی، رئیس حمل‌ونقل جاده‌ای:
ثبت رکوردهای خدمات حمل صنعتی در واحد حمل‌ونقل جاده‌ای
واحد حمل‌ونقل جاده‌ای با بیش از 500 دستگاه، مکانیسم وظیفه حمل و جابه‌جایی مواد و متریال داخل فنس فولاد مبارکه و همچنین پشتیبانی تعمیرات خطوط تولید را بر عهده دارد.

این واحد برای تحقق تولید 7.2 تن تختال در زمان محدودیت انرژی، بیشترین میزان حمل گندله، آهن اسفنجی و بریکت داخل فنس فولاد مبارکه را انجام داد که نسبت به سالیان گذشته یک رکورد محسوب می‌شود.

 در زمان محدودیت انرژی، با اضافه کردن مکانیسم‌های لازم به ناوگان واحد انباشت و برداشت، علاوه‌بر فعالیت‌های روتین، حدود 400 هزار تن گندله و آهن اسفنجی در سایت فولاد مبارکه حمل و دپوسازی گردید. این واحد همچنین با اضافه کردن مکانیسم‌های لازم به ناوگان فولادسازی علاوه بر فعالیت‌های روتین، حدود 200 هزار تن بریکت، 40 هزار تن قراضه سنگین و 20 هزار تن قراضه سبک در زمان محدودیت گاز حمل کرد.

علاوه بر این، بخش اعظم فعالیت واحد حمل‌ونقل جاده‌ای تأمین مکانیسم و پشتیبانی از تعمیرات و شات‌دان‌های سالانه نواحی تولیدی فولاد مبارکه است. شات‌دان‌های سالانه زمستان 1401 یکی از پرمشغله‌ترین شات‌دان‌های چندین سال اخیر فولاد بود؛ به‌طوری‌که هم‌زمان تا 5 شات‌دان اساسی توسط این واحد پشتیبانی و تأمین مکانیسم گردید. این امر با تلاش سه‌ماهه کارکنان زحمتکش امانی و پیمانکار این واحد در ایام کاری و تعطیلات انجام گرفت. در زمان محدودیت انرژی تابستان نیز علاوه بر حمل مواد اولیه، از تعمیرات و شات‌دان‌های اساسی نواحی تولیدی پشتیبانی گردید.

علی مهدوی، رئیس گروه فنی حمل‌ونقل و پشتیبانی:
کنترل و پشتیبانی فنی فرایندهای حمل‌ونقل و پشتیبانی در سال 1401
پیرو مأموریت ناحیه حمل‌ونقل و پشتیبانی، جهت پشتیبانی مؤثر از کلیه فرایندهای تولیدی و با پشتیبانی‌های فنی، برنامه‌ریزی و انجام کنترل‌های لازم، در زمینه‌های ذیل، زمینه مطلوب جهت تحقق اهداف کلیه بخش‌های حمل مواد اولیه و محصولات، حمل سرباره و حمل‌ونقل جاده‌ای فراهم شد:

1- به‌روزآوری و پشتیبانی از سیستم‌های مکانیزه حمل‌ونقل جاده‌ای، سرباره و لجستیک؛ 2-تهیه، تدوین و بازنگری قراردادهای واحدهای حمل‌ونقل و پشتیبانی؛3-کنترل موجودی قطعات یدکی و بازنگری سطح سفارش‌ها؛4-برنامه‌ریزی و کنترل عملیات نگهداری و تعمیرات ماشین‌آلات حمل‌ونقل؛5-برنامه‌ریزی و کنترل حمل ریلی و جاده‌ای مواد اولیه و حمل ریلی محصولات؛6-مشارکت در فرایند تحویل‌گیری لوکوموتیوهای خریداری‌شده شرکت؛7-تهیه و تدوین قرارداد بهره‌برداری از لوکوموتیوهای خریداری‌شده شرکت؛8-پشتیبانی و پیگیری استقرار لجستیک هوشمند در واحدهای سرباره و حمل‌ونقل جاده‌ای.

مجموعه اقدامات فوق با تلاش و کوشش مجدانه کلیه کارشناسان و تکنسین‌های گروه فنی و همراهی واحدهای مرتبط در انجام آن‌ها، باعث شد حمل‌ونقل و پشتیبانی در سال 1401 به رکوردهای ارزشمندی در بخش‌های حمل مواد اولیه، حمل سرباره و تأمین طیف وسیعی از مکانیسم‌های موردنیاز تولید و تعمیرات دست یابد. بی‌تردید دست‌یابی به این اهداف نتیجه همدلی و وظیفه‌شناسی کارکنان و حمایت و همکاری مدیریت ارشد سازمان و به‌خصوص رهنمودها و حمایت‌های بی‌دریغ مدیریت حمل‌ونقل و پشتیبانی است. امید است در سال پیش رو با پشتیبانی به‌موقع و مؤثر از تولید، شاهد افتخارات غرورآفرین در همه بخش‌ها باشیم.

 

به گزارش خبرنگارنامی پرس / قاسم خوشدل‌پور مدیر ناحیه فولادسازی و ریخته‌گری مداوم ضمن اعلام این خبر گفت: این محصول یک فولاد ضدزنگ آستنیتی است که دارای مجموعه‌ای از خواص بسیار خوب در محیط‌های مختلف و محدوده دمای کاری بسیار وسیع است.

وی با بیان اینکه اجزای اصلی غیرآهنی این فولاد خاص و باارزش را حدود ۱۸ درصد کروم و ۸ تا ۱۰ درصد نیکل تشکیل می‌دهد، اظهار کرد: این فولاد به دلیل خاصیت درخشندگی و مقاومت بسیار مناسب در برابر خوردگی از کاربردهای متنوعی و متعددی برخوردار است.

 به گفته مدیر ناحیه فولادسازی و ریخته‌گری مداوم اساساً این فولاد غیرمغناطیسی است و براساس این خاصیت، دارای کاربردهای منحصربه‌فردی است؛ همچنین به دلیل بهره‌گیری از عنصر کروم و نیکل، استقامت بسیار زیادی در برابر زنگ‌زدگی در اتمسفرهای خورنده و درجه حرارت بالا دارد.

 خوشدل‌پور در همین زمینه ادامه داد: این فولاد کاربردهای بسیار متنوعی در صنایع مختلف ازجمله تجهیزات فراوری مواد غذایی و لبنیات، صنایع ذخیره و انتقال مواد شیمیایی، صنایع حفاری، پتروشیمی و پالایش نفت خام، مبدل‌های حرارتی، تجهیزات فیلتراسیون، انواع و اقسام وسایل خانگی صنعتی و... دارد.

وی با اشاره به ادامه فرایند کار بر روی این محصول گفت: این فولاد جهت عملیات تکمیلی نورد گرم و سرد نیاز به طی کردن فرایند خود دارد تا به محصول نهایی و قابل‌مصرف در صنعت برسد؛ ازاین‌رو در ادامه کار، عملیات نورد این گرید بسیار خاص در دست اقدام است.

مدیر ناحیه فولادسازی و ریخته‌گری مداوم فولاد مبارکه تصریح کرد: از زمانی که ورود به عرصه تولید فولادهای خاص و باارزش افزوده بیشتر و رقابت جدی‌تر با سایر رقبای جهانی در دستور کار قرارگرفته است، خوشبختانه به دستاوردهای باارزشی در این زمینه دست‌یافته‌ایم و به‌یقین این آغاز راه است و افق شرکت در این مسیر روشن خواهد بود.

     

 

 

محمد تاجمیر ریاحی مدیر فروش داخلی فولاد مبارکه در خصوص اهداف و دستاوردهای این جلسه گفت: در این نشست برنامه‌های سال آتی فولاد مبارکه در حوزه مراکز خدماتی، مباحث مربوط به اهداف و مأموریت‌های مراکز خدماتی، تحلیل و پیش‌بینی بازار سال جاری و آتی و راهکارهای ارائه خدمات بهتر به مشتریان نهایی از طریق مراکز خدماتی مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.

وی تصریح کرد: معاونت فروش و بازاریابی فولاد مبارکه در سال‌های مختلف مراکز خدماتی را با چهار شاخصه اصلی مورد ارزیابی و پایش قرار داده است که این چهار شاخص عبارت‌اند از:  1- بازاریابی و فروش محصولات فولاد مبارکه به تولیدکنندگان کوچک؛ ۲ - ارائه انواع خدمات موردنیاز مشتریان شامل مشتریان بزرگ که به‌صورت مستقیم از فولاد مبارکه خرید می‌کند و همچنین مشتریان کوچک؛ 3- خرده‌فروشان محصولات در تمام نقاط کشور؛ 4- فروش محصولات خریداری‌شده در داخل استان محل استقرار مراکز خدماتی.

مدیر فروش داخلی فولاد مبارکه با تأکید بر اینکه برنامه فروش محصول به این مراکز همه‌ساله بر اساس این چهار شاخص اصلی تعیین و برای سال آینده ارائه می‌شود، افزود: فولاد مبارکه به‌منظور ارتقای این چهار شاخص در سال آتی در نظر دارد با ایجاد نرم‌افزار یکپارچه، عملکرد مراکز خدماتی خود را مورد پایش و بررسی قرار دهد و گام‌های مؤثرتری برای تأمین نیاز مشتریان خُرد در تمامی نقاط کشور بردارد.

 به گفته تاجمیر ریاحی مشتریان فولاد مبارکه به دو دسته مشتریان عمده و مشتریان خُرد تقسیم می‌شوند. در این تقسیم‌بندی مشتریانی که توان خرید سالانه بیش از 1000 تن محصول را داشته باشند به‌عنوان مشتریان بزرگ شناخته می‌شوند. این دسته از مشتریان محصولات موردنیاز خود را به‌صورت مستقیم از فولاد مبارکه خریداری می‌کنند؛ مشتریان خُرد کسانی هستند که کمتر از 1000 تن درخواست دارند و باید از طریق مراکز خدماتی نیاز خود را تأمین نمایند.

وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته حدود ۵۰۰۰ مشتری خُرد نیازهای خود را از مراکز خدماتی فولاد مبارکه تأمین کرده‌اند و جای خوشحالی است که فولاد مبارکه توانسته از طریق مراکز خدماتی خود حدود ۲۰۰ هزار تن انواع محصولات شرکت را بین این تعداد از مشتریان توزیع کند.

مدیر فروش داخلی فولاد مبارکه اظهار کرد: این شرکت بر آن است که درصد خرده‌فروشی در مراکز خدماتی را افزایش دهد و در سال‌های آینده زیرساخت‌های مناسبی ایجاد کند تا تعداد مشتریان کوچکی که نیاز خود را از مراکز خدماتی تأمین می‌کنند، افزایش یابد.

وی افزود: خوشبختانه با اقدامات صورت‌گرفته در دو سال اخیر تعداد مشتریان مصرف‌کننده نهایی کوچک در مراکز خدماتی نزدیک به ۵۰ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که در سال‌های گذشته تعداد مشتریان خرد و مراکز خدماتی فولاد مبارکه ۳۰۰۰ مشتری بوده است. این افزایش تعداد مشتریان کوچک نشان از افزایش عرضه محصولات فولاد مبارکه در مراکز خدماتی و بهبود شرایط برای تأمین هرچه بهتر نیاز این دسته از مشتریان و همچنین حذف واسطه‌ها در بازار بوده است. امید می‌رود با این اقدامات، فولاد مبارکه بتواند محصولات را با مناسب‌ترین قیمت و در زمان کوتاه‌تری به مصرف‌کنندگان نهایی تحویل دهد.

گفتنی است در پایان این جلسه برنامه‌ها و اهداف معاونت فروش و بازاریابی فولاد مبارکه برای سال آینده در حوزه مراکز خدماتی تشریح شد و در همین زمینه هر یک از مدیران و نمایندگان مراکز خدماتی نیز نظرات خود را ارائه کردند.

سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت در جریان سفر خود به اصفهان، ضمن حضور در فولاد مبارکه و بازدید از خطوط تولید این شرکت و رونمایی از ورق فولادی زنگ نزن گفت: از ابتدای سال، تولید فولادهای خاص با ارزش افزوده بالا در دستور کار تمامی فولادسازان کشور قرار گرفته است و خوشبختانه در همین راستا کارکنان فولاد مبارکه توانسته‌اند با دستیابی به فناوری تولید فولادهای زنگ نزن، این محصول با ارزش را برای نخستین بار در جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا تولید و عرضه نمایند. از این رو این دستاورد ارزشمند را به تمامی ملت شریف ایران صمیمانه تبریک می‌گویم.
وی در ادامه تصریح کرد: به واقع طی چهل سال اخیر، ایران راه جدیدی را آغاز کرد و خوشبختانه در تمامی حوزه ها به دستاوردهای بسیار خوبی دست یافته است.
وزیر صمت گفت: بدون استثنا بسیاری از رهبران و کارگزاران کشورهای مختلف در جریان سفر خود به ایران مادامی که دستاوردهای ایران را مشاهده می کنند، به شدت ابراز شگفتی می نمایند که ایران در شرایط تحریم توانسته است به چنین دستاوردهایی دست یابد.


مردم باید از چنین دستاوردهایی که در فولاد مبارکه رقم خورده است به طور کامل آگاهی یابند
وی با اشاره به اهمیت اطلاع رسانی دستاوردهای سنوات اخیر تاکید کرد: مردم باید از چنین دستاوردهایی که در فولاد مبارکه رقم خورده است به طور کامل آگاهی یابند.
فاطمی امین در ادامه سخنان خود اظهار کرد: صنعت فولاد ایران توسعه و پیشرفت قابل توجهی داشته است به نحوی که در حال حاضر حدود ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور تولید می شود و هم اکنون با چنین ظرفیتی در بین ده کشور اول دنیا قرار داریم. این در حالی است که علی رغم کاهش تولید فولاد در جهان طی ماه های اخیر، توانستیم در نوامبر سال ۲۰۲۲ رتبه هفتم را کسب نمائیم و در طول سال ۲0۲۲ با 8 درصد رشد، بیشترین میزان رشد تولید فولاد را در بین فولادسازان صاحب نام دنیا داشته باشیم. 
وی با اشاره به راهبردهای کشور در حوزه تولید و صنعت تصریح کرد: کاری که از این پس باید در صنعت فولاد کشور انجام دهیم این است که بر روی تکمیل زنجیره فولاد که با مشکلات اکتشافی، حمل و نقل و برخی زیر ساخت های دیگر مواجه است، تمرکز کنیم و در بخش دوم این راهبرد، باید توجه ویژه‌ای به تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر داشته باشیم و از تولید انبوه محصولاتی که همه کشورهای دنیا می توانند آن ها را تولید کنند خارج شویم.


بهبود وضعیت معیشت و زندگی مردم و اقتدار بین المللی دو هدف وزارت صمت
به گفتۀ وزیر صنعت، معدن و تجارت این وزارتخانه دو هدف مهم را برای توسعه اقتصادی کشور در نظر گرفته است. اولین هدف که از اهمیت زیادی برخوردار است بهبود وضعیت معیشت و زندگی مردم است و دیگری اقتدار بین المللی است که برای رسیدن به این هدف باید همچنان که اشاره شد، محصولاتی تولید کنیم که کشورهای کمتری می توانند آن را تولید کنند و این راهبرد به کشور اقتدار می دهد. به خاطر داشته باشیم بنابر «شاخص پیچیدگی» در کشور هایی که تنوع محصول بالاتری دارند .


تولید محصولات خاص به صنعت کشور اقتدار می دهد و این اتفاق میمون، امروز در فولاد مبارکه رخ داده است
توانایی تولید محصولات متنوع کمتر است و بلعکس محصولی که کشورهای کمتری توان تولید آن را دارند، آن کشورها به لحاظ رتبه پیچیدگی جایگاه بالاتری دارند. از این رو باید محصولاتی تولید کنیم که کشورهای زیادی توان تولید آن را نداشته باشند. در این حالت برای واردات محصولات عمومی دچار مشکل نخواهیم شد و در عوض می توانیم محصولات خاص تولیدی خود را با ارزش افزوده بالاتر صادر کنیم. این دقیقا همان چیزی است که به صنعت کشور قدرت می دهد و این اتفاق میمون، امروز در فولاد مبارکه رخ داده است.
وی در همین زمینه ادامه داد: کسب این موفقیت را جشن گرفته و به هیئت مدیره، مدیرعامل و کارکنان این شرکت و به تمامی ملت ایران و همه کسانی که در این راستا زحمت کشیدند، تبریک می گویم. بدون شک تولید این محصول ارزش سه تا چهار برابری نسبت به سایر ورق های معمولی دارد و سود، درآمد و ارزش افزوده بالاتری برای فولاد مبارکه و کشور به ارمغان می آورد.
فاطمی امین اظهار امیدواری کرد: مسیر پر شتابی که در تولید، توسعه و اشتغال و به طور کلی در توسعه کشور از اواخر سال گذشته و در طول سال جاری آغاز گردیده است در ادامه نیز با شتاب فزاینده ای ادامه یابد.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: مسلما این دستاوردها به دست توانمند تک تک کارکنان کارخانجات بدست می آید و ما تلاش خواهیم کرد در این مسیر پر افتخار از آن ها حمایت کنیم.

باید قدردان مجموعه فولاد مبارکه باشیم 
در ادامه این آئین سید رضا مرتضوی استاندار اصفهان نیز از کارکنان و مدیران فولاد مبارکه به عنوان افسران تولید و اقتصاد کشور نام برد و ضمن قدردانی از حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در فولاد مبارکه گفت: امروز حرکت در عرصه صنعت و تلاش برای تولید کردن محصولات با فناوری های جدید و تکنولوژی های برتر، برای کشور ما یک ضرورت است و به دلیل پیشرفت های متعددی که در بخش‌های مختلف اقتصادی و صنعتی رخ داده است ما نیز باید تلاش کنیم تا جامعیت خود را در بخش های مختلف برای ترسیم آن چیزی که در کشور به آن نیازمندیم و کشورهایی که در منطقه به حضور ما نیاز دارند، ایجاد نماییم.
استاندار اصفهان افزود: امروز در کشور شاهد به بار نشستن زحمات گوناگونی هستیم. روزی نیست که یکی از حوزه های فناوری در تسخیر دانشمندان و فناوران کشور قرار نگیرد. به طور مشخص اصفهان نیز با توجه به ظرفیت های علمی و فناوری خود و پیشینه ای که در حوزه صنعت داشته است از دیرباز از دوران صفویه به بعد مهد صنعت، هنر و فرهنگ بوده است و این تجربه ها به طور مستمر به آن افزوده شده است.
وی با اشاره به ظرفیت های علمی و فنی استان اصفهان خاطرنشان کرد: امروز به جایی رسیده ایم که وقتی صنعتی به استان اصفهان وارد می شود، در اندک زمانی شرایط بومی و جایگاه حرفه ای خود را تا جایی که بتواند این صنعت را از صفر تا صد در دست بگیرد، پیدا می کند و به طور مشخص یکی از این حوزه ها صنعت فولاد است.
مرتضوی افزود: فولاد مبارکه تولید خود را با 2.4 و پس از آن 3.5 میلیون تن آغاز کرد. اما امروز شاهد این هستیم که در گروه فولاد مبارکه تولید فراتر از ۱۰ میلیون تن فولاد تولید مطرح است و این همان اتفاق مبارکی است که به خاطر آن باید به همدیگر تبریک بگوییم. درنظر داشته باشیم با تبیین چنین دستاوردهایی برای مردم می¬توان دشمن را از رسیدن به اهداف خود ناکام گذاشت. دشمنی که با بمباران تبلیغات منفی تلاش می کند جنبه‌های مختلف موفقیت را از ذهن و دل مردم ما دور کند. 
وقتی به ساحت های مختلف فناوری و تکنولوژی نهادینه‌شده در کشور نظر می‌اندازیم، می بینیم که کشور ما بعد از انقلاب انصافاً خوش درخشیده است.
وی افزود: روزی پزشکانی از کشورهای خارج برای معالجه هموطنان ما به ایران سفر می کردند، امروز می بینیم که بسیاری از مردم از سراسر دنیا برای درمان بیماری‌های خود، ایران را انتخاب می کنند. 
استاندار اصفهان کسب موفقیت تولید ورق های زنگ نزن را به همه دست اندر کاران این حوزه تبریک گفت و تصرح کرد: باید قدردان مجموعه عوامل حاضر در فولاد مبارکه از مدیریت‌ گرفته تا تک‌تک کارکنان این مجموعه باشیم.


اگر هر یک از کارکنان فولاد مبارکه کمترین کوتاهی در کار خود می‌کردند مسلّماً چنین موفقیت‌هایی حاصل نمی شد
 وی تاکید کرد: اگر هر یک از این کارکنان فولاد مبارکه کمترین کوتاهی در کار خود می‌کردند، مسلّماً چنین موفقیت‌هایی حاصل نمی شد. لذا باید قدردان این زحمات باشیم و این امید را در دل تلاشگران عرصه صنعت زنده نگه داریم و آنها را برای کسب قله های بالاتر حمایت و تشویق نماییم.
مرتضوی اظهار امیدواری کرد، در آینده ای نه چندان دور که به همراه وزیر محترم صنعت به اصفهان و مشخصاً فولاد مبارکه سفر می نمایند دانش فنی، ظرفیت و توانمندی تولید بسیاری از دیگر گرید های محصولات فولادی در این شرکت ایجاد شده باشد و فولاد مبارکه به تکنولوژی آن ها دست یافته باشد. 

فولاد مبارکه مصمم است اصفهان را به قطب نوآوری و فناوری کشور تبدیل نماید 
محمد یاسر طیب نیا مدیر عامل فولاد مبارکه نیز در این آئین، ضمن قدردانی از حضور وزیر صمت و سایر مسئولان حاضر در جلسه طی سخنانی گفت: در سالی که رهبر معظم انقلاب آن را به نام «تولید؛ دانش بنیان؛ اشتغال آفرین نام نهادند، شعف بسیاری برای اینجانب و سایر کارکنان فولاد مبارکه ایجاد شد چرا که هدف گذاری تولید ورق های خاص و محصولات مطابق با فناوری های روز دنیا در شرکت فولاد مبارکه هدف گذاری شده بود و با این رویکرد مصمم تر شدیم تا در عرصه تولید فولاد های خاص و با ارزش افزوده گام برداریم.
وی با اشاره به بازدید اخیر رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه توانمندی های تولید داخل خاطر نشان کرد: راهبردهایی که معظم له در جریان این بازدید و تاکید ایشان بر افزایش توان اقتصادی و صنعتی کشور این نوید را به مجموعه هایی مانند فولاد مبارکه داد که به درستی در راستای اهداف نظام و راهبردهای رهبری در حال حرکت هستند.
مدیر عامل فولاد مبارکه افرود: این شرکت به عنوان یک مجموعه پیشران به درجه ای از بلوغ رسیده است که باید در توسعه اقتصادی به ویژه در بخش صنعت فولاد کشور الگو باشد و در تمامی حوزه های اقتصادی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره فرمودند، از جمله افزایش سرمایه گذاری ها، ارتقاء بهره وری، وجود چشم انداز راهبردی، بهبود فضای محیط کسب و کار و رقابت پذیر کردن کالاهای تولیدی و خدماتی و قیمت ها به دستاوردهای خوبی دست یافته است. 
طیب نیا در ادامه سخنان خود با ارائه گزارشی از دستاوردهای اخیر فولاد مبارکه گفت: این شرکت با سهم 20 درصدی، بزرگترین تولید کننده ورق های فولادی در خاورمیانه و شمال آفریقا است و در تولید ناخالص داخلی(GDP) نیز 1.5 درصد و در تولید ناخالص داخلی بخش صنعت کشور نیز ۸ درصد سهم دارد.
وی با اشاره به این که فولاد مبارکه دارای یک شبکه گسترده بالغ بر ۳۵۰۰ کارخانه، کارگاه و تامین کننده در بالادست و پایین‌دست خود است، افزود: این شرکت علی رغم محدودیت های انرژی به ویژه در فصل زمستان به دلیل محدودیت گاز، با عملکرد خوب خود در شش ماه اول سال جاری توانست بخش عمده ای از اهداف تولید سالانه را محقق نماید. 


از ابتدای بهره‌برداری تاکنون ۱۴۲ میلیون تن انواع محصول به بازار عرضه شده است
مدیرعامل فولاد مبارکه ضمن ابراز خرسندی از عملکرد شرکت طی 10 ماه اخیر گفت: انتظار می رود که در پایان سال، تولید در گروه فولاد مبارکه از ۱۰ میلیون و 200 هزار تن فراتر رود. 
به گفته طیب نیا فولاد مبارکه از ابتدای بهره‌برداری تاکنون ۱۴۲ میلیون تن انواع محصولات فولادی تولید شده خود را به بازار عرضه نموده است و در عملکرد ده ماهه نسبت به مدت مشابه سال قبل به رشد 12.8 درصدی رسیده است. 
وی گفت: اگر ایران توانسته است در رده‌بندی‌های جهانی رتبه دهم را از آن خود کند و در ماه نوامبر سال گذشته میلادی نیز به رده هفتم صعود نماید، به دلیل وجود مجموعه هایی مانند فولاد مبارکه بوده که توانستند رشد 20 درصدی را رقم زده و نقش خود را به خوبی در توسعه اقتصادی کشور به ویژه در بخش صنعت فولاد ایفا نمایند.


فولاد مبارکه با عملکرد خوب خود از وارد آمدن هرگونه التهاب به بازار جلوگیری کرد
طیب نیا با اشاره به اهمیت عملکرد شرکت فولاد مبارکه گفت: نکته قابل توجه این است که این شرکت با عملکرد خوب کارکنان خود توانست از وارد آمدن هرگونه التهاب به بازار جلوگیری نماید و بازار داخلی را به طور کامل تامین کند.
وی تصریح کرد: فولاد مبارکه تا اوایل بهمن ماه توانسته است ۱۸ درصد بیشتر نسبت به مدت مشابه سال قبل، عرضه محصول به بازار داشته باشد اگرچه در بخش صادرات، فولاد مبارکه به دلیل اولویت بازار داخل و برخی عوامل دیگر از جمله محدودیت های انرژی، برنامه خود را محقق ننموده است؛ اما اراده شرکت براین است که تا پایان سال در بخش صادرات نیز به اهداف خود دست یابد.


فولاد مبارکه مصمم است، همچنان الگوی ملی بنگاه داری در صنعت کشور باشد
طیب‌نیا تصریح کرد: فولاد مبارکه مصمم است که همچنان الگوی ملی بنگاه داری در صنعت کشور باشد و این را به عنوان یک رسالت بر ضمه خود می داند. نکته دیگر اینکه فولادمبارکه در گام دوم بنا دارد در گذر از ۳۰ سالگی خود گام‌های بلندتری بردارد. این شرکت در گام اول، خودکفایی صنعتی را هدف گذاری کرده بود و در گام دوم رشد فزاینده اقتصادی کشور را ترسیم کرده است و بنا دارد به عنوان یک شرکت بزرگ در نقش پیشران اقتصاد غیرنفتی در کشور ایفای نقش نماید. 


تولید ۱۸ میلیون تن فولاد در گروه فولاد مبارکه تا افق 1404
وی با تاکید بر این که با همت همکاران خود در افق سال ۱۴۱۰ درآمد ۱۵ میلیارد دلاری را برای فولاد مبارکه هدف گذاری کرده ایم، ادامه داد: با انجام توسعه های زیرسقف از جمله افزایش بهره وری، مشارکت و برخی اقدامات دیگر، تولید ۱۸ میلیون تن در گروه فولاد مبارکه در افق مذکور هدف گذاری شده است. 


بنا داریم در حوزه بهره وری نیروی انسانی به ازای هر تن تولید به نتایج بهتری دست یابیم
مدیر عامل گروه فولاد مبارکه در ادامه سخنان خود از تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر به عنوان هدف ارزشمند تر فولاد مبارکه نام برد و گفت: تا امروز فولاد مبارکه توسعه کمی را مدنظر قرار داده بوده است و از این به بعد بنا دارد که بر تولید فولاد های کیفی خاص و با ارزش افزوده بیشتر تمرکز کند. روند هدف گذاری فولاد مبارکه به طور کلی ایجاد ارزش افزوده در کشور با تولید فولاد های خاص است و تلاش خواهیم کرد در حوزه بهره وری نیروی انسانی به ازای هر تن تولید به نتایج بهتری دست یابیم.


امروز فولاد مبارکه از نظر الگوی مصرف انرژی به ویژه آب در دنیا جزو بهترین ها است
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: از دیگر افتخارات شرکت فولاد مبارکه این است که در مصارف آب و انرژی نیز به دستاوردهای بسیار ارزشمندی دست یافته است. امروز فولاد مبارکه از نظر الگوی مصرف انرژی به ویژه آب در دنیا جزو بهترین ها است. فولاد مبارکه علی‌رغم این که ظرفیت تولید خود را افزایش داده است، مصرف آب در بخش های خود را با سرمایه گذاری های کلان و استفاده بهینه از منابع آبی کاهش داده است و بنا دارد تا سه سال آینده برداشت آب خام خود را به صفر برساند. این شرکت در راستای صرفه جویی انرژی و پروژه های مرتبط با محیط زیست 2.3 میلیارد دلار سرمایه گذاری در دست اقدام دارد.
به گفتۀ طیب نیا پروژه های نیروگاهی، آب و مدیریت پسماند و سایر اقدامات این شرکت برای بهبود فرایندهای زیست محیطی از دیگر اقدامات ارزشمند فولاد مبارکه است. تا جاییکه اخیراً از سوی مسئولان محترم محیط زیست کشور، این شرکت به عنوان الگوی مناسب زیست محیطی برای سایر بنگاه های اقتصادی و تولیدی معرفی شده است.
طیب نیا با تاکید بر این که فولاد مبارکه در حال حاضر با ۹۵ درصد ظرفیت خود در حال کار است، تصریح کرد: متاسفانه برخی صنایع کشور به دلایلی نمی توانند از تمامی ظرفیت های خود استفاده کنند و چالش اصلی این است که در سال های آینده ظرفیت آن ها ممکن است به ۶۰ درصد و حتی در سال‌های بعد به ۵۰ درصد کاهش یابد.
وی خاطرنشان کرد: هدف گروه فولاد مبارکه این است که محصولات با ارزش افزوده بالاتر و خاص تولید کند و مسیر تولید فولاد های رایج را برای سایر فولادسازانی که تازه به این عرصه پا گذاشته اند، باز نماید. در همین راستا فولاد مبارکه در سال جاری توانسته است حدود ۲۰ نوع محصول جدید از انواع ورق های الکتریکی، کورتِن، تختال و ورق زنگ نزن و برخی گریدهای خاص را تولید و به بازار عرضه نماید و در ادامه کار نیز بنا دارد انواع و اقسام گریدهای دیگر را تولید نماید. 


تولید تختال و ورق زنگ نزن بدون حضور کارشناسان خارجی 
طیب نیا تصریح کرد: امروز توانایی تولید تختال و ورق فولادی زنگ نزن با عرض ۱۰۰۰ میلی متر و ضخامت شش، سه، و دو نیم میلیمتر به همت همکاران فولاد مبارکه و مجتمع فولاد سبا نهادینه شده و ارزش این کار به این است که این اتفاق را در سال دانش بنیان بدون حضور هیچ کارشناس خارجی رقم زده ایم.
وی خاطرنشان کرد: تعداد تولید کنندگان ورق های زنگ نزن در دنیا انگشت‌شمار است و همکاران ما در فولاد مبارکه پس از حدود یک سال تحقیق، مطالعه و بررسی توانستند به این توفیق دست یابند. 

طیب نیا مصرف ورق های زنگ نزن(stainless steel) در کشور را ۸۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: در کشورهای توسعه یافته به ازای هر نفر ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم از انواع فولادهای زنگ نزن را مصرف می نمایند و در کشورهای درحال توسعه این میزان یک کیلوگرم به ازای هر نفر در سال و میانگین جهانی ۶ کیلوگرم به ازای هر نفر می باشدکه امیدواریم فولاد مبارکه در سال‌های آینده و در صورتی که شرکت‌های دیگر کشور بتوانند ورق های رایج را تولید نمایند و فشار درخواست ورق های معمولی از فولاد مبارکه کاهش یابد، بتواند این محصول را  تا۲۰۰ هزار تن در سال تولید و عرضه نماید.


۹۰ درصد تجهیزات مورد نیاز فولاد مبارکه طی سالیان گذشته بومی سازی شده است
وی تصریح کرد: موارد ذکر شده تنها بخشی از دستاوردهای فولاد مبارکه است و این شرکت توانسته است در حوزه بومی سازی به دستاوردهای ارزشمندی دست یابد تا جایی که بیش از 100 هزار قطعه تجهیز و ماده اولیه مورد نیاز فولاد مبارکه با حمایت این شرکت از سازندگان و شرکت های دانش بنیان داخلی تاکنون بومی سازی شده است. به جرئت می‌توان گفت که ۹۰ درصد تجهیزات مورد نیاز فولاد مبارکه طی سالیان گذشته بومی سازی شده است.


فولاد مبارکه مصمم است اصفهان را به قطب نوآوری و فناوری کشور تبدیل نماید 
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه افزود: اقدامات این شرکت در حوزه کسب و کارهای جدید از دیگر دستاودهای ارزشمند این شرکت است که با همکاری شرکت های دانش بنیان و با تعریف زیست بوم فناوری و نوآوری هدف گذاری شده و در این راستا فولاد مبارکه مصمم است اصفهان را به قطب نوآوری و فناوری کشور تبدیل نماید. البته در این راستا به دستاوردهای خوبی نیز دست یافته و این شرکت ایجاد دو هزار فرصت شغلی جدید در این حوزه را تا سال آینده برنامه ریزی کرده است.
وی خاطر نشان کرد: فولاد مبارکه در حوزه اشتغالزایی نیز خوش درخشیده و اخیرا با برگزاری آزمون استخدامی شرایط جذب بیش از ۱۱۰۰ را فراهم کرده است. مدیرعامل فولاد مبارکه در بخش پایانی سخنان خود به اقدامات این شرکت در حوزه تولید انرژی های پاک در کشور اشاره و گفت: اقدامات و سرمایه گذاری های فولاد مبارکه در تولید انرژی های پاک و تجدید پذیر باعث حذف سالانه 2.5 میلیون تن گاز CO2 می شود و با تولید انرژی های پاک شرایط بهتری برای جامعه فراهم خواهد شد. 
 

 

به گزارش خبرنگار نامی پرس به نقل از خبرنگارفولاد /  در این بازدید محمدیاسر طیب‌نیا اظهار داشت: در شرایط اقتصاد رقابتی، بخشی از سود سازمان‌ها و بنگاه‌های اقتصادی از فرایند تولید محصولات حاصل می‌شود، محصولاتی که با قیمت تمام‌شده کمتر، کیفیت و تنوع بیشتر و البته قابل‌عرضه به بازارهای داخلی و جهانی تولید و روانه بازار می‌شوند.
وی در همین زمینه تصریح کرد: بخش قابل‌توجه دیگری از سود که برای ذی‌نفعان شرکت حاصل می‌شود مربوط به اجرای پروژه‌های توسعه سازمان و به‌طورکلی توسعه‌محوری شرکت است که در این فرایند، متولیان اجرای پروژه‌های توسعه می‌کوشند تا با همکاری و همدلی هرچه بیشتر، پروژه‌ها را در زمان مقرر و حتی زودتر از موعد تکمیل کنند و به بهره‌برداری برسانند. در چنین حالتی است که سازمان و در نهایت ذی‌نفعان نتیجه سرمایه‌گذاری خود را مشاهده خواهند کرد.
مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به اهمیت هریک از پروژه‌های در دست اجرا و ضمن قدردانی از تلاش همه کارکنان شرکت‌های پیمانکار و همکاران فولاد مبارکه در بخش اجرای پروژه‌ها خاطرنشان کرد: تعریف، طراحی و اجرای هریک از این پروژه‌ها در شرکت در کامل‌تر شدن زنجیره تولید و پایداری شرکت نقش ارزنده‌ای دارد؛ ازاین‌رو باید در اجرای بهینه و سریع‌تر آن‌ها از هیچ کوششی دریغ نکنیم.

تشریح روند اجرای پروژه‌های توسعه آهن‌سازی
مدیر اجرای پروژه‌های آهن‌سازی در تشریح روند اجرای پروژه توسعه انباشت و برداشت گفت: این پروژه در حال حاضر به پیشرفت کلی بیش از 60 درصد و پیشرفت اجرایی 78 درصد رسیده است و مهم‌ترین فعالیت‌های انجام شده در آن عبارت‌اند از: ریل‌گذاری جهت نصب ماشین ریکلایمر پارک شماره 1 به‌طور کامل انجام شده است؛ ریل‌گذاری ماشین استاکر پارک شماره 2 دارای پیشرفت 95 درصدی است؛ فونداسیون‌های مربوط به ماشین استاکر، سیستم آب‌پاش پارک 1 و نوار نقاله‌ها به پایان رسیده است؛ عملیات تسطیح پارک شماره 2 دارای پیشرفت حدود 86 درصد است؛ فعالیت‌های نصب و تنظیم مکانیکال نوارهای نقاله 4 و 5 در حال انجام است.
رضا خادم کیمیائی خاطرنشان کرد: علی‌رغم مشکلات ناشی از تحریم‌های ظالمانه، برخی از اقلام عمده پروژه، نظیر نوارنقاله‌ها، موتور، گیربکس‌ها، ویبرو فیدرها و سیستم‌های توزین و سایر اقلام ضروری تأمین شده است.
وی در ادامه از پیشرفت 25 درصدی نصب ماشین‌آلات جدید انباشت و برداشت ناحیه آهن‌سازی خبر داد و گفت: به موازات انجام پروژه توسعه، نصب ماشین‌آلات جدید انباشت و برداشت ناحیه آهن‌سازی در پارک‌های انباشت و برداشت موجود و جدید (واحد شهید خرازی) در حال انجام است. پل‌ها و سازه‌های اصلی و چرخ‌های ماشین‌آلات و بخشی از پلتفرم‌های دسترسی نیز نصب شده و پیش‌مونتاژ و جوشکاری سازه‌ها در حال انجام است.
خادم کیمیائی در ادامه به روند اجرای پروژه کامیون ریز ناحیه آهن‌سازی اشاره کرد و در این باره افزود: در حال حاضر پروژه دارای پیشرفت کلی بیش از 20 درصد است و مهم‌ترین فعالیت‌های انجام‌شده برای این بخش عبارت‌اند از: فاز مهندسی پروژه دارای پیشرفت 92 درصد است؛ قراردادهای تأمین‌کنندگان اصلی و پیمانکاران دست دوم منعقد شده است؛ عملیات احداث و معماری اتاق برق پروژه دارای 88 درصد پیشرفت است؛ نصب راه‌پله‌ها و دسترسی‌های مخازن ذخیره و اسکلت فلزی در حال انجام است.

تشریح روند اجرای پروژه احداث گمرک اختصاصی و گیت محصول فولاد مبارکه و رختکن و رستوران کمپ پیمانکاران
به گزارش خبرنگار فولاد، مدیر اجرای پروژه‌های جنبی و پشتیبانی فولاد مبارکه نیز ضمن پاسخ‌گویی به سؤالات خبرنگار فولاد به تشریح روند اجرای پروژه احداث گمرک اختصاصی و گیت محصول فولاد مبارکه و رختکن و رستوران کمپ پیمانکاران پرداخت.
مهران سعیدی گفت: پروژه احداث گمرک اختصاصی و توسعه گیت محصول در زمینی به وسعت 26 هکتار در سایت قراضه در مجاورت درب زرین‌شهر در دو فاز تعریف گردیده است. هدف از این پروژه حذف یا کاهش هزینه‌های انبارداری گمرک جمهوری اسلامی، کاهش یا حذف هزینه‌های دموراژ (عدم برگشت و تخلیه کانتینرها)، کاهش زمان ترخیص کالا، کاهش هزینه‌های حمل کانتینرها از طریق حمل ریلی و دسترسی سریع و چابک به کالاهای استراتژیک و موردنیاز بهره‌برداری و تولید است.
وی در خصوص مزایای اجرای این پروژه گفت: اجرای این پروژه می‌تواند تا بیش از 380 میلیارد تومان در سال کاهش هزینه و بازگشت سرمایه برای فولاد مبارکه در بر داشته باشد. همچنین ایجاد گمرک اختصاصی با این ظرفیت در مجموعه استان اصفهان به‌عنوان یکی از استان‌های صنعتی کشور، کمک شایانی به گسترش و رشد صنایع به‌ویژه فولاد خواهد کرد که بخشی از آن مقدمه تعریف مناطق آزاد تجاری در منطقه مرکزی ایران خواهد بود.
سعیدی اظهار داشت: فاز اول این پروژه در تاریخ 18/11/1400 با تحویل زمین شروع شد و پیش‌بینی می‌شود در پایان سال 1402 به اتمام برسد. در فاز اول، عملیات اجرایی احداث سوله‌های انبار سرپوشیده با متراژ تقریبی 4 سوله 8500 مترمربعی درمجموع 34000 مترمربع و در حدود 2240 تن اسکلت فلزی، احداث ساختمان اداری گمرک، انبار انتظامات، سالن انتظار و ساختمان‌های باسکول گیت محصولات انجام خواهد شد.
تأمین ورق‌های اسکلت فلزی سوله‌ها و پوشش سقف‌ها، تجهیزات مکانیکی و الکتریکی این پروژه شامل سکوهای بارانداز (DOCK LEVELER)، روشنایی سوله‌ها و کل محوطه بارانداز گمرک، سیستم نظارت تصویری محوطه، سیستم اعلام حریق انبارها، سیستم توزین 60 تنی باسکول‌های گمرک و گیت محصول و تأمین تجهیزات برقی جهت نصب در پست‌های برق مهم‌ترین اقلام این پروژه هستند.
وی در توضیح فاز دوم این پروژه خاطرنشان کرد: فاز دوم این پروژه شامل انبارهای بارانداز به‌صورت روباز و خط راه‌آهن در دست پیگیری و الحاق به این قرارداد است و اتمام آن برای سال 1403 پیش‌بینی گردیده است.
به گفته مدیر اجرای پروژه‌های جنبی و پشتیبانی فولاد مبارکه بر حسب ضرورت و توان فنی موجود و همچنین به‌منظور متمرکز ساختن و بهبود سرویس‌دهی به پیمانکاران در مجموعه کمپ پیمانکاران (کمپ لوکوموتیو)، احداث عملیات اجرایی پروژه رختکن و رستوران کمپ پیمانکاران به‌صورت دستور کار به این قرارداد ابلاغ گردیده است که عملیات اجرایی و تحویل زمین این پروژه نیز با زیربنای تقریبی 7200 مترمربع و در دوطبقه شامل رختکن با ظرفیت 1800 نفر در تاریخ 20/9/1401 آغاز شده است.
وی خاطرنشان کرد: از ویژگی‌های بارز و شاخص این مجموعه می‌توان به استفاده از ورق‌های تولیدی فولاد مبارکه در طراحی و ساخت اسکلت فلزی آن با استفاده از سیستم متداول عرشه فولادی با اتصالات درختی- پیچی اشاره کرد. پیش‌بینی می‌شود عملیات اجرایی این پروژه به‌صورت سفت‌کاری تا پایان فروردین 1402 پایان یابد.
سعیدی در بخش پایانی سخنان خود اعلام کرد: فاز نازک‌کاری و تکمیل کارهای دسترسی و محوطه در دست تدوین اسناد و برگزاری مناقصه است.
 

 

به گزارش خبرنگار نامی پرس /  پس از اینکه برخی شرکت‌های معدنی کشور که رسالت اصلی آن‌ها اکتشاف و استخراج مواد معدنی است، به سمت فولادساز شدن گام برداشتند و میزان عرضه مواد اولیه سنگ‌آهن به کارخانه‌های فولادسازی کشور را که رسالت اصلی آن‌ها فعالیت در حوزه فولادسازی است کاهش و در اولویت‌های بعدی قرار دادند، کارخانه‌هایی نظیر فولاد مبارکه نیز به‌ناچار به معدن‌داری روی آوردند. آنچه در ادامه می‌آید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار فولاد با علیرضا رضایی مدیر ارزیابی و اکتشافات معادن فولاد مبارکه است. با ما همراه باشید تا با برخی فعالیت‌های این بخش از معاونت معدن فولاد مبارکه آشنا شوید.

در ابتدای سخن از حال و هوای معدن و برکات بی‌بدیل خداوند در این عرصه بگویید.
«سحر از سینه معدن به درآید روزی» این جمله‌ای است که بر دیوار دفتر تابل معدن نخلک با خط نستعلیق نوشته شده و گویی خط‌مشی بیش از دو هزار سال قدمت معدنکاری کشورمان را نشان می‌دهد تا معدنکاران سخت‌کوش هر روز با این اعتقاد روانه جنگ تن‌به‌تن با کوه شوند. تلاش، پشتکار، صبر و تحمل زیاد با هر معدنکاری عجین است، چه معدنکار قدیمی باشی و چه معدنکار جدید؛ چه مستقیم و در عمق زمین به‌عنوان کارگر معدن و مهندس شیفت به مصاف کوه بروی و چه غیرمستقیم و روی زمین با عناوینی همچون خدمات پشتیبانی، دفتر فنی و یا مدیر برای کوه نقشه بریزی. در همه این حالات باید سنگ زیر آسیاب صنعت باشی تا بتوانی خوراک کارخانه‌های صنعتی را تأمین کنی و نقش اساسی خود را در تأمین مواد اولیه آنچه بشر برای زندگی و رفاه خود نیاز دارد ایفا کنی.

ارزیابی شما از معدن کاری قدیم و جدید چیست؟
در قدیم مجبور بودند با امکانات و تجهیزات کم و بدون تکنولوژی، هفته‌ها و ماه‌ها در بیابان و کوه‌ها اتراق کنند تا مواد معدنی را کشف کنند. سپس با بیل و کلنگ دستی و سیستم کوهبری خشک (چکش‌های پرفراتور بدون آب) و در میان گردوغبار فراوان تونل‌های معدنی را حفر و مواد معدنی را استخراج کنند؛ بعد هم با مشقت فراوان، از دور دست بوته‌های گز و ... را جمع‌آوری و به همراه استخوان حیوانات برای فراوری و ذوب سنگ معدن استفاده کنند. همه این‌ها نشان افتخار معدنکاران قدیم و باعث خوشنامی افراد گمنامی است که اکنون هرجا که در معادن قدیمی قدم می‌زنیم و نشانی از آنان می‌بینیم، از سخت‌کوشی و تلاش و پشتکارشان انگشت‌به‌دهان می‌مانیم. اگر معدنکاران ما در قدیم آن‌گونه شگفتی‌ساز بودند، معدنکاران عصر جدید نیز همان‌گونه و شاید بیشتر، شگفتی‌سازند تا بتوانند آنچه را از چشم تیزبین قدیمیان پنهان مانده کشف کنند و ذخایر عمیق و کانسارهای کم‌عیار را استخراج و فراوری نمایند.

معدنکاری در عصر جدید اگرچه با کمک تکنولوژی، راحت‌تر به نظر می‌رسد، ولی پیچیدگی‌هایی دارد که علاوه بر سخت‌کوشی که از صفات ذاتی هر معدنکاری است، بهره‌مندی از مهارت، دانش و فناوری‌های ویژه را ایجاب می‌کند.

قبلا کانسارها به دلیل وجود رخنمون‌های سطحی قابل‌رؤیت و عیار و حجم زیاد ذخایر، با نشانه‌های آشکار به‌راحتی شناسایی و اکتشاف می‌شدند، ولی اکنون نشانه‌هایی از کانسارها در سطح زمین، نمایان نیست و کانسارهای پوشیده یا عمیق را باید با روش‌های نوین جست‌وجو کرد. همچنین در گذشته، برای شناسایی کانسارهای معدنی، محدودیت‌های زیست‌محیطی و منابع طبیعی و محیط زیستی وجود نداشت؛ ولی امروزه محدودیت‌های فراوان زیست‌محیطی وجود دارد که انجام اقدامات گسترده و متناسب با شرایط محیطی هر ذخیره را توسط معدنکاران می‌طلبد تا ضمن رعایت قوانین زیست‌محیطی به‌عنوان اولویت اول همه معدنکاران که بیشترین انس را با طبیعت و بیشترین دغدغه را در این زمینه دارند، بتوان ذخایر معدنی را کشف و از آن بهره‌برداری کرد.

درباره اکتشاف و استخراج و اهمیت آن‌ها توضیح دهید.
اکتشاف به‌عنوان اولین گام معدنکاری، شامل چهار مرحله شناسایی (Reconnaissance) در مقیاس 1:100.000 با هدف تعیین مناطق امیدبخش، پی‌جویی (Prospecting) در مقیاس 1:25.000 در مناطق امیدبخش با هدف تعیین گستردگی کانسار و مشخص شدن پتانسیل معدنی آن، اکتشافات عمومی (General Exploration) در مقیاس 1:5.000 با هدف تخمین شکل، عیار و ساختار ماده معدنی و برآورد ذخیره تقریبی و مرحله آخر، اکتشاف تفصیلی (Detailed Exploration) در مقیاس 1:1.000 با هدف تعیین شکل کانسار، عیار میانگین، ذخیره قطعی، شناسایی روش‌های پرعیارسازی و فرآوری و نهایتا انجام مطالعات فنی و اقتصادی است.

در مرحله استخراج ذخایر معدنی به‌عنوان گام دوم معدنکاری پس از اکتشافات، دستگاه‌های جدید استخراج با تکنولوژی‌های پیشرفته و ماشین‌آلات معدنی غول‌آسا چهره مدرن و دیجیتال استخراج معادن را نشان می‌دهد. باید در دل کار بود تا درک کرد که پشت این چهره جدید، چه دنیایی از دانش است که باید آموخته شود، چه موانعی است که باید برداشته شود و چه مقدماتی است که باید فراهم شود تا بتوان کانساری را استخراج کرد که دارای عمق بیشتر و عیار پایین‌تر است و نیاز به دقت و طراحی استخراج پیچیده‌تری خواهد داشت.

تمام فعالیت‌های انجام‌شده در گام اول و دوم معدنکاری، در گام سوم که فراوری مواد معدنی است، تکمیل و با دانش متخصصان فراوری مواد معدنی دارای ارزش‌افزوده می‌گردد؛ به‌طوری‌که از کانسارهای کم‌عیار و با پیچیدگی‌های کانی‌شناسی (سخت‌فراور)، مواد اولیه معدنی موردنیاز صنعت کشور استحصال می‌گردد.

رویکرد فولاد مبارکه در این عرصه چیست؟ این شرکت چه اقداماتی در این راستا انجام داده است؟
روشن است که فولادساز بزرگی همچون فولاد مبارکه که سهم 1.5 درصدی از تولید ناخالص ملی (GDP) را دارد نمی‌تواند مواد اولیه معدنی خود را صرفا از طریق خرید کنسانتره تأمین کند و لازم است با تقویت حوزه فعالیت‌های معدنی و رفع موانع و چالش‌های موجود، رأساً جهت اکتشاف و تأمین مواد اولیه معدنی موردنیاز خود برنامه‌ریزی و اقدام کند. بخشی از اقدامات صورت‌گرفته در حوزه اکتشاف عبارت‌اند از:

انجام عملیات اکتشاف عمومی و تفصیلی 7 محدوده انارک به وسعت 190 کیلومترمربع؛

پیگیری جهت اخذ پروانه اکتشاف 17 محدوده اکتشافی پهنه انارک و انجام فاز شناسایی و پی‌جویی در این محدوده‌ها به وسعت 460 کیلومترمربع؛

 ارزیابی تعداد 106 معدن و محدوده اکتشافی معرفی‌شده جهت خرید یا مشارکت؛

 مشارکت در اکتشافات پهنه‌های اکتشافی استان‌های جنوب و جنوب‌شرق کشور به وسعت 9500 کیلومترمربع؛

شرکت در 45 مزایده محدوده‌های اکتشافی؛

شناسایی کاربردهای پهپاد در اکتشافات و تهیه گزارش‌های فنی و اقتصادی مربوطه و پیگیری اخذ مجوزات و الزامات سازمان هواپیمایی کشور؛

تهیه گزارش‌های فنی و فایل kmz محدوده‌های معرفی‌شده به شرکت فولاد مبارکه و شرکت‌های اقماری فولاد در Arc Gis به تعداد 50 محدوده؛

شناسایی و تعیین نیازها، مشخصات و ویژگی‌های پایگاه داده، تهیه اسناد مناقصه و شروع تشریفات قانونی مناقصه؛

پایش اجرای سیاست‌های معدنی در گروه فولاد مبارکه؛

اجرای حدود 12 دوره آموزشی و تخصصی در زمینه اکتشاف و ایمنی جهت پرسنل؛

انجام پژوهش‌های فنی و دانش‌بنیان در مورد ژنز و خاستگاه سیالات درونگیر؛

محدوده‌های شوراب و بند چرک، بررسی زمین‌شناسی ساختاری محدوده بند چرک و خالوحیدر و چاه‌پلنگ، امکان‌سنجی گرافیت و طلا در محدوده بند چرک، ارزیابی و اکتشاف مقدماتی منابع آهن پلاسری انارک، شناسایی منابع نامتعارف جهت تأمین سنگ‌آهن، شناسایی ذخایر منگنز کشور؛

تحلیل و تلفیق لایه‌های اطلاعاتی موجود در 116 هزار کیلومترمربع از محدوده ایران مرکزی با هدف تعیین مناطق امیدبخش برای سنگ‌آهن و پهنه‌های مناسب ژئوفیزیک هوابرد؛

تدوین ره‌نگاشت تأمین مواد اولیه معدنی غیرآهن مورد مصرف در گروه فولاد مبارکه؛

انجام فاز اول مطالعات پرعیارسازی ذخایر هماتیتی مانند معادن داوران و کودی؛

ایجاد توانمندی اجرای عملیات مغناطیس‌سنجی و بررسی داده‌های ژئوفیزیک و تحلیل آن‌ها به تعداد 2 هزار نقطه؛

شناسایی روند تکنولوژی های اکتشافات.

ارزیابی شما از نتایج به‌دست‌آمده چیست؟
نتیجه اقدامات فوق تاکنون احداث حدود 70 کیلومتر مسیر دسترسی، برداشت 45 هزار نقطه مغناطیس‌سنجی و 10 هزار نقطه IP/RS، تهیه 50 کیلومترمربع نقشه توپوگرافی و 200 کیلومترمربع نقشه زمین‌شناسی در مقیاس‌های مختلف، حدود 12 هزار متر حفاری مغزه‌گیری و پودری اکتشافی و مقدار 11 هزار مترمکعب ترانشه، انجام بیش از 20 هزار آنالیز اکتشافی، ارزیابی تقریبا 150 محدوده پیشنهادی و مزایده‌ای و نهایتا دست‌یابی به حدود 35 میلیون تن ذخیره سنگ‌آهن است.

برنامه‌های آتی شرکت در حوزه اکتشاف ذخایر معدنی چیست؟
فولاد مبارکه بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد کشور و به تبع آن بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مواد اولیه آهنی کشور است؛ بنابراین با توجه به مقدار نیاز این شرکت به سنگ‌آهن، نیاز است محدوده‌های اکتشافی بسیار وسیع‌تر و در مناطقی از کشور که دارای پتانسیل زمین‌شناسی مناسب برای ذخایر آهن است در اختیار فولاد مبارکه قرار گیرد. این امر با روال‌های معمول در کشور امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین یکی از برنامه‌های مهم آتی انجام اقدامات قانونی و رایزنی با مراجع ذی‌صلاح برای واگذاری پهنه‌ها و محدوده‌های اکتشافی وسیع و متناسب با نیاز، صلاحیت و استحقاق فولاد مبارکه است. به‌طور هم‌زمان لازم است زیرساخت‌ها و منابع لازم برای این اکتشافات گسترده تأمین شود که شامل ساختارسازی، تدوین گردشکارها و ارتباطات با دیگر ساختارهای پشتیبانی فولاد مبارکه، دست‌یابی به دانش و فناوری روز اکتشافی دنیا و تأمین سرمایه‌های انسانی متخصص است. در این راستا، شناسایی و ارزیابی مشاوران توانمند اکتشافی خارجی جهت عقد قرارداد، شناسایی و همکاری با متخصصان اکتشافی و زمین‌شناسی در قالب یک شرکت تخصصی (با توجه به کمبود شدید نیروی متخصص در این زمینه در کشور)، تأمین تجهیزات حفاری اکتشافی و نیروی متخصص آن در قالب یک شرکت تخصصی و تأمین ابزارها و تجهیزات اکتشافی مانند امکانات لازم برای ژئوفیزیک پهپادی ازجمله اقدامات در حال انجام است. در این زمینه قابل‌ذکر است که امکانات و منابع اکتشافی در کشور بسیار محدود است و امکان تأمین این امکانات در کشور یا وجود ندارد یا همراه با تبعات غیرقابل‌قبول است. همچنین از دیگر برنامه‌های آتی توجه به اکتشاف ذخایر پوشیده و عمیق است که تحقق این امر منوط به دست‌یابی و استفاده از فناوری مربوطه مانند روش ژئوفیزیک AMT است.

استفاده از منابعی که تاکنون به‌عنوان ذخیره سنگ‌آهن مدنظر نبوده‌اند از دیگر برنامه‌های در دست اقدام است، مانند ذخایر پلاسری که حاصل از فرسایش توده‌های مگنتیت نیست و حاصل دگرسانی توده‌های الترامافیک است.

سخن پایانی؟
فولاد مبارکه به‌ناچار وارد فعالیت‌های معدنکاری و اکتشاف شده است و بر اساس شرایط زنجیره تولید فولاد، باید این کار را پرتوان ادامه دهد و در این حوزه با شرکت‌های قدری در کشور رقابت کند. از طرف دیگر، فعالیت‌های اکتشافی پرریسک، زمان‌بر و گران‌قیمت است؛ به‌طوری‌که در متوسط جهانی از هر هزار پروژه اکتشافی به‌طور متوسط سه پروژه به کشف ذخایر قابل‌توجه می‌انجامد؛ بنابراین موفقیت در این امر نیاز به توجه و حمایت ویژه تمامی واحدهای مرتبط در فولاد مبارکه دارد، هرچند تاکنون واحدهای شرکت در حد توان حمایت کرده‌اند و جا دارد صمیمانه از آن‌ها تشکر و قدردانی شود؛ ولی پشتیبانی حجم وسیعی از فعالیت‌های معدنکاری در سطح کشور نیاز به تجدید ساختار و تقویت کلیه واحدهای مرتبط دارد.

 

به گزارش خبرنگار نامی پرس /  کارشناسان متخصص و بلندهمت فولاد مبارکه در گامی دیگر با همکاری شرکت‌های سازنده داخلی موفق شدند کمپرسور سیل‌گس واحد احیا مستقیم را بومی‌سازی کنند تا با این اقدام، کشور ایران چهارمین سازنده این تجهیز بسیار حساس باشد.

در پی کسب این موفقیت ارزشمند، سرپرست تعمیرات آهن‌سازی مجتمع فولاد سبا، کارشناس بومی‌سازی مواد، قطعات و تجهیزات و تکنسین برنامه‌ریزی و کنترل نگهداری و تعمیرات در این باره چنین گفتند:

آرش منافی، سرپرست تعمیرات آهن‌سازی سبا
با توجه به حساسیت و نقش مهم و استراتژیک کمپرسور سیل‌گس در واحدهای تولیدی آهن اسفنجی مخصوصا در واحد احیا مستقیم سبا به‌دلیل عدم امکان استفاده از نیتروژن و همچنین با توجه به تحریم و انحصار ساخت این تجهیزات، جهت جلوگیری از توقفات خط تولید، جلسات متعدد فنی با واحدهای مختلف جهت ساخت داخل و بومی‌سازی این تجهیز خاص برگزار شد و نهایتا بر آن شدیم تا برای اولین بار در کشور ساخت کمپرسور سیل‌گس را بومی‌سازی کنیم.

کمپرسور سیل‌گس دور بالا به حول و قوه الهی در سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» ساخته شد و هم‌زمان با توقف خط تولید به‌دلیل آسیب‌دیدگی کمپرسور آلمانی، در اواخر تیرماه 1401 کمپرسور ساخت داخل با نظارت شرکت سازنده در سایت آهن‌سازی مجتمع فولاد سبا نصب و با موفقیت در مدار تولید قرار گرفت. کمپرسور نصب‌شده تاکنون عملکرد مناسبی در تأمین دِبی و فشار خروجی داشته و سایر موارد فنی نیز تاکنون مورد تأیید کارشناسان این واحد قرار گرفته است.

کمپرسورهای اسکرو که در واحدهای احیا مستقیم در کشورهای مختلف استفاده می‌شوند از چند شرکت محدود تأمین می‌گردند که در مگامدول فولاد سبا و واحد خرازی فولاد مبارکه تایپ VRA 736 L از شرکت AERZENER آلمان نصب شده است. با در نظر گرفتن واحدهای جدید راه‌اندازی شده در کل کشور، 10 عدد از تایپ مذکور در ایران نصب شده که با اجرای موفقیت‌آمیز پروژه بومی‌سازی آن در مجتمع فولاد سبا، شرایط تأمین این کمپرسور برای مابقی کارخانه‌های احیا مستقیم در سطح کشور نیز فراهم گردید.

سعید تقی‌یار، کارشناس بومی‌سازی مواد، قطعات و تجهیزات
با توجه به تکنولوژی بالای این تجهیز، قیمت زیاد و مشکلات متعدد در تأمین آن که در نتیجه تحریم‌ها با آن مواجهیم، جلسات کارشناسی اولیه از سال 1397 جهت بومی‌سازی و ساخت داخل این تجهیز آغاز گردید. در ادامه با تشکیل تیم بومی‌سازی از واحدهای دفتر فنی تعمیرات و تعمیرات آهن‌سازی مجتمع فولاد سبا، تعمیرگاه مرکزی فولاد مبارکه و واحد بومی‌سازی، سازندگان توانمند داخلی مورد بررسی و ارزیابی فنی و بازرگانی قرار گرفتند و در نهایت پس از برگزاری مناقصه و پیگیری امور بازرگانی از طرف واحد خرید قطعات و تجهیزات، ساخت کمپرسور به شرکت سیمیا صنعت توسن ابلاغ گردید.

در ابتدای پروژه، موارد فنی طی چندین جلسه مطرح و جمع‌بندی شد و با در نظر گرفتن پیچیدگی هندسی قطعات، دقت بالای آن‌ها در ابعاد بزرگ و ملاحظات ویژه در مونتاژ مجموعه، فرایند ساخت با نظارت واحد بومی‌سازی آغاز گردید. به دلیل حساسیت عملکرد تجهیز، کنترل‌های نهایی با حضور کارشناسان تعمیرات و دفتر فنی مربوطه صورت پذیرفت که با عنایت به تخصص سازنده و تجربه‌های قبلی ایشان در تعمیرات این نمونه از کمپرسورها، کلیه مراحل مطابق با توافقات اولیه اجرا و ساخت قطعات تکمیل گردید.

صرفه‌جویی اقتصادی، تأمین پایدار در کوتاه‌ترین زمان ممکن و دسترسی سریع
با بومی‌سازی این تجهیز علاوه بر صرفه‌جویی ریالی بیش از 50 درصد، دانش ساخت کمپرسور اسکرو و توانمندی فنی سازنده داخلی در این زمینه نهادینه شد. همچنین تأمین پایدار در زمان کوتاه‌تر همراه با دسترسی سریع‌تر، از مزایای حاصل‌شده در اجرای این پروژه توسط شرکت متخصص در این حوزه است.

در پایان لازم است از همکاری صمیمانه کلیه واحدها ازجمله دفتر فنی تعمیرات سبا، واحد تعمیرات آهن‌سازی سبا، تعمیرگاه مرکزی، واحد خرید قطعات یدکی و واحد بومی‌سازی مواد، قطعات و تجهیزات و همچنین شرکت دانش‌بنیان سیمیا صنعت توسن که فرایند بومی‌سازی این تجهیز را تکمیل کردند، قدردانی کنیم.

رضا نیری، تکنسین برنامه‌ریزی و کنترل نگهداری و تعمیرات
کمپرسور سیل‌گس (Seal Gas Compressor) از تجهیزات بسیار مهم و استراتژیک کارخانه‌های آهن‌سازی است که وظیفه تأمین گاز آب‌بندی کوره در واحد احیا مستقیم را بر عهده دارد. این کمپرسور از نوع مارپیچ بدون روغن (Oil-free Screw Comprssor) با توان 43/1 مگاوات بوده و نمونه اصلی آن در فولاد سبا ساخت شرکت آلمانی AERZENER است.

بهره‌برداری موفقیت‌آمیز از تجهیز بومی‌سازی شده
گاز طبیعی سوخته‌شده در ریفورمر با دمای حدود 1000 درجه سانتی‌گراد بعد از خنک شدن با دمای 40 درجه سانتی‌گراد وارد سیل‌گس کمپرسور می‌شود و با فشار حدود 2 تا 5/2 بار خارج می‌شود و در قسمت بالای کوره که گندله آهن (سنگ‌آهن یا اکسید آهن) وارد می‌شود تزریق می‌گردد تا هوا وارد کوره نشود و هم‌زمان گاز خطرناک و قابل‌انفجار احیا (ترکیب هیدروژن و مونوکسید کربن) به اتمسفر نشت نکند. همین کار در زیر کوره و در زمان خروج آهن اسفنجی از پایین کوره نیز انجام می‌شود.

ازاین‌رو با در نظر گرفتن شرایط فوق، تصمیم گرفته شد تجهیز توسط شرکت‌های داخلی ساخته شود که با پیگیری‌های صورت‌گرفته این مهم با موفقیت به انجام رسید و کمپرسور مذکور هم‌اکنون در حال بهره‌برداری است.

 

صفحه1 از2
این وب سایت برای ارائه سرویس های خود از کوکی استفاده می کند. کوکی ها برای عملکرد بهتر سایت از قبل تنظیم گردیده اند. More details…